Tudományos projektek

2022. jan. 1. – 2024. dec. 31.

Bevezetés

A napjainkban egyre inkább kutatási fókuszba kerülő autonóm járművek fejlesztésének egyik sarokköve, hogy a jármű irányítórendszere képes legyen a környezet statikus és dinamikus objektumait is figyelembe véve megtervezni jármű pályáját. A környezetérzékelés alapját különböző elven működő szenzorok adják, mint például az ultrahang, radar, lidar, vagy a gépi látáson alapuló kamerás rendszerek.

2019. júl. 1. – 2021. jún. 30.

Bevezetés

A ”kapcsolt”, az ”együttműködő” (vagy másként ”kooperatív”), az ”okos”, az ”intelligens”, valamint az ”autonóm” szavak a korszerű autók és egyéb közúti gépjárművek újabban egyre gyakrabban használt jelzői. E szavak igen gyakran fordulnak elő tudományos szakcikkekben, különféle korszerű autókat bemutató leírásokban, valamint reklámanyagokban.

2017. jan. 1. – 2019. dec. 31.
Kizárólag magas iontartalmú folyadékban oldódni képes, 3D nyomtatásra alkalmas, DNS kódrendszerrel ellátott polimer és az erre alapozott üzletileg hasznosítható UAV-UUV drón hibrid prototípus fejlesztése.
2016. aug. 2. – 2017. már. 31.

Kutatólaboratóriumunkban több éve folyik közúti jármű orientáltságú kutatás, aminek eredményei kutatási pályázatokban, publikációkban, valamint ipari megbízásokban öltöttek testet. A megvalósult eredmények teljes körű demonstrációs lehetőségére intézeten belül általában nem volt mód, csak néhány részeredmény bemutatása volt lehetséges;  az ipari cégek legfeljebb egy-egy konkrét projekt feladat keretén belül biztosítottak időlegesen kísérleti platformot, ami jelentősen beszűkítette az eddigi mozgásterünket.

2016. már. 1. – 2019. feb. 28.

A VISION projekt a légi közlekedés biztonságának javítását célozza, okosabb technológiákat használva a légi jármű navigációs és irányítási rendszerének támogatására beépített 1) gépi látás alapú rendszerekkel, valamint 2) fejlett előrejelzési és rugalmassági módszerekkel.

2015. júl. 1. – 2017. jún. 30.

A projekt vezetője és a kutatás-fejlesztés irányítója az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet (MTA SZTAKI) volt.  Az Intézet a hazai irányításelmélet és járműirányítás kiemelkedő intézményeként vállalhatta el és látta el ezt a feladatot. 

2015. júl. 1. – 2017. jún. 30.

A projekt vezetője és a kutatás-fejlesztés irányítója az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet (MTA SZTAKI) volt. Az Intézet a hazai irányításelmélet és járműirányítás kiemelkedő intézményeként vállalhatta el és látta el ezt a feladatot.

2015. jún. 1. – 2018. nov. 30.

Az európai repülőgépipar tíz jelentős képviselője az MTA SZTAKI vezetésével, egy konzorciumban kutatja azokat a közös kihívásokat, melyek a repülés gazdaságosabbá tételét hivatottak biztosítani. A FLEXOP konzorcium tagja a legnagyobb európai repülőgépgyártó Airbus-on kívül a Német Űrkutatási Központ, több nagy múltú európai egyetem (Bristol, München, Delft, Aachen), valamint a repülőipar fontosabb beszállító cégei (az osztrák FACC és a görög INASCO).

2015. jan.

A "látni és elkerülni" (angolul: sense and avoid, angol rövidítéssel: S&A, a továbbiakban ezt használjuk) képesség létfontosságú a jövő pilóta nélküli légi eszközeiben (angolul: unmanned aerial vehicle, angol rövidítéssel: UAV, a továbbiakban ezt használjuk). Ez az elsődleges feltétele a polgári és hatósági UAV-k ember vezette gépekkel közös légtérbe integrálásának. Egy S&A szituációban a saját UAV-nk megfigyelőként működik és becsli az ütközés valószínűségét, ill.  lehetőségét. Ha szükséges, kitérő manővert kezdeményez.

2014. jún. 1. – 2016. máj. 31.