VISION

 
Megnövelt biztonságú Integrált intelligens fedélzeti irányítórendszer validációja
2016. már. 1. – 2019. feb. 28.
Külső azonosító
H2020-MG-2015_SingleStage-A:MG-1.8-2015
 

A VISION projekt a légi közlekedés biztonságának javítását célozza, okosabb technológiákat használva a légi jármű navigációs és irányítási rendszerének támogatására beépített 1) gépi látás alapú rendszerekkel, valamint 2) fejlett előrejelzési és rugalmassági módszerekkel.

A kritikus repülési helyzeteket figyeljük, különösen a földközeli operációs fázisokban. Megjegyzendő, hogy az elmúlt évtizedek halálos baleseteinek fele fel- és leszállás közben történt. A megbízhatóság és teljesítmény folyamatos fejlesztésének ellenére, a repülésirányítási rendszerek összetettségüknek köszönhetően sok olyan forrást kénytelenek használni, amik hibalehetőségeknek és környezeti hatásoknak kitettek. Nem régiben európai és japán projektek alkalmaztak innovatív megoldásokat ezen anomáliák legyőzésére, de az ipari transzferjüket lelassította a repülési tesztek hiánya, a fedélzeti számítógépek korlátozott számítási kapacitása, továbbá a tanúsítási nehézségek.

Az európai és a japán résztvevők által elért technológiai készültségi szint (TRL) hasonló, de különböznek a rendszerek előnyei és hátrányai: az európai módszerek megfelelnek az ipari és egyéb szabályozási megszorításoknak, a japánokat pedig saját platformon tesztelték repülés közben. Következésképpen a VISION projekt az Európában és Japánban külön-külön megszerzett know-how-t és a tapasztalatot akarja egyesíteni, komoly fejlődést hozva ezáltal az elért TRL szintben.

A konzorcium felépítése:

EU : Office National d'Etudes et de Recherches Aérospatiales (EU oladli koordinátor,France), University of Exeter (UK), University of Bristol (UK), MTA SZTAKI (Hungary), Unmanned Solutions (Spain) és a Dassault Aviation (France).

Japán: The University of Tokyo (japán koordinátor), Japan Aerospace eXploration Agency, Ricoh Company Ltd., Mitsubishi Space Software Company Ltd., Electronic Navigation Research Institute.

A Vision projektben használt repülőgép és a fejlesztők
Projektben használt repülőgép tesztelése a reptéren