Tudományos hírek

A visszajelzések alapján rendkívül sikeres, eddig talán példátlan ipari-akadémiai együttműködés eredményeképpen valósult meg a május 8-án lezajlott Jövő digitális gyára szakmai konferencia. A Bosch Rexroth Kft. és az MTA SZTAKI által közösen megrendezett konferenciának az ÖbölHáz Rendezvényközpont adott otthont, ahol több mint 150 fő ‑ elsősorban vállalati, termelési és logisztikai vezető ‑ tekintette meg a színvonalas előadásokat és bemutatókat, melyek témája az ipar szinte minden területére kiterjedő digitalizáció volt.
Az eLearning Osztály legújabb szolgáltatásaként támogatja többplatformos (mobil, web) oktató játékok fejlesztését és vetélkedők szervezését. Az új szolgáltatás segítségével bolgár partnerünkkel közösen elkészítettük a "Trákok" című oktató játékot, amely az ókori népcsoport életét mutatja be. Az interaktív tanulást támogató játékfejlesztő, szervező és megjelenítő eszközt és a játékot 2018. május 10-11-én mutatjuk be két rövid videó prezentációban az H2020-as REACH (RE-designing Access to Cultural Heritage) projekt nyitó konferenciáján.
Az MTA SZTAKI a fenti címmel indít előadássorozatot a 2016-ban, az életének 86. évében elhunyt Kálmán Rudolf szellemi hagyatékának emlékére. Az előadássorozat célja a matematika, valamint a mérnöki tudományok, az informatika, és más tudományágak kölcsönhatása mentén született jelentős új tudományos eredmények közérthető bemutatása, a szakterület egy nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, széles körben ismert egyéniségének a tolmácsolásában.
Györgyi Péter, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium munkatársa, a római PMS 2018 konferencia "Best Student Paper Award" 2. díját nyerte el témavezetőjével, Kis Tamással közös eredményeit bemutató "Minimizing the total weighted completion time in single machine scheduling with non-renewable resource constraints" című előadásáért.
Gratulálunk Lipták György kollégánknak, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának munkatársának, aki 2018. április. 25-én sikeresen megvédte PhD-értekezését, a Pannon Egyetem Informatikai Tudományok Doktori Iskolájában.
Intézetünk Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriuma által vezetett, tíz tagú FLEXOP konzorcium az elmúlt három év alatt fejlesztette ki azt a kutatási célú pilóta nélküli légi járművet, amelyen a konzorcium tagjai az aeroelasztikus jelenségek aktív szabályozáselméleti módszereit fogják tesztelni. A repülőgép-prototípus most először volt látható a nagyközönség számára.
Dr. Viharos Zsolt János a Mérnöki és Üzleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa elismerésben részesült a Measurement újságban végzett bírálati tevékenységéért
Dr. Viharos Zsolt János, a Mérnöki és Üzleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa, mint Magyarországot képviselő, meghívott előadó múlt hónapban Ausztiában, Welsben járt az idei Európai Pellet Konferencián.
Az NJSZT Számítógépes Grafika és Geometria Szakosztálya (GRAFGEO), az MTA SZTAKI és a BME kilencedik alkalommal rendezte meg szakmai konferenciáját, amely a számítógépes grafika, geometria, képfeldolgozás és gépi látás témaköreinek tudományos seregszemléje. A mostani, kilencedik konferencia még a korábbiaknál is jobban megmozgatta a szakmai közösséget, ami a benyújtott cikkek nagy számában és színvonalában mutatkozott meg.
Szederkényi Gábor és Hangos Katalin, az intézet Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának vezető kutatói, valamint Magyar Attila, a Pannon Egyetem docense, szerzőségével jelent meg a napokban a polinomiális dinamikus rendszerek analízisével, szabályzásával és e rendszerek biológiai alkalmazásaival foglalkozó angol nyelvű szakkönyv az Academic Press gondozásában.
Kacsuk Péter, a Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium vezetője 2018. március 21-én “Scientific Workflows in the Era of Clouds” cimmel meghívott vitaindító (keynote) előadást tartott a CLOSER’2018, IoTBDS’2018 és COMPLEXIS’2018 konferenciák együttes plenáris szekciójában.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) genetika tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) kutatói gépi tanulásos algoritmus segítségével jellemezték az ember 20 ezer fehérjéjét, és meghatározták, hogy közülük melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban.
Intézetünk Elosztott Rendszerek Osztálya az MTA SZTAKI-ban felgyülemlett több évtizedes tudás és kutatási-fejlesztési eredmény hosszútávú digitális megőrzését lehetővé tévő megoldáson dolgozik.
Az MTA SZTAKI Big Data - Lendület Kutatócsoportjának kutatói (Kerepesi Csaba, Daróczy Bálint és Benczúr András) együttműködve az ELTE Genetikai Tanszék kutatóival (Sturm Ádám és Vellai Tibor) öregedést szabályozó emberi fehérjéket prediktáltak a legújabb gépi tanulási módszerek segítségével. Az eredményeket összefoglaló tanulmány a rangos "Scientific Reports" online folyóiratban jelent meg.
Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumunk a szatellit képekre alkalmazott távérzékelési eljárások földi/földközeli alkalmazásán dolgozik, melyről az index.hu is tudósított.
Kik és hogyan alakították a számítástechnika „hőskorában” idehaza az informatikai kutatásokat? Miként próbálták a fejlett nyugati ipari országokat a létező szocializmus államaitól elválasztó technológiai szakadékot áthidalni a magyar szakemberek? Egyebek mellett ez is kiderül az Utak a Széchenyi térre című interjúsorozat újabb részéből.
A képi kommunikáció világában kialakult új olvasási stratégiák feltérképezését célzó Erasmus+ nemzetközi projekt indult a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, a Francia Tanszék koordinációjával.
Kollégáink egy Egerben szervezett IEEE konferencián kapták a megtisztelő elismerést egy "Internet-of-Things" témájú cikkükkel.
Autonóm járműirányítási mérnök mesterszakot indít szeptemberben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közlekedésmérnöki és járműmérnöki kara. Az angol nyelvű képzés célja, hogy a járműipar legdinamikusabban fejlődő területéhez kapcsolódva, az önvezető járművek fejlesztésére képezzenek szakembereket.

2014 tavaszán kezdődött és 2017 végén fejeződött be sikerrel a nyugat-magyarországi régiót kutatási és ipari szempontból fejlesztő iKOMP projekt: „Stratégiai ipari ágazatok jövőbemutató gyártási technológiáihoz és termékeihez kapcsolódó térségi kutatási kompetenciák megerősítése széleskörű együttműködésben megvalósított kutatás-fejlesztési programmal” (VKSZ_12-1-2013-0038) .