NETWORKSHOP 2024 - idén Egerben lesz a legrangosabb országos informatikai konferencia

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ad otthont a HUNGARNET Egyesület által 33. alkalommal megrendezett nagyszabású eseménynek.

HUNGARNET Egyesület 33. alkalommal rendezi meg 2024. április 3-5. között Egerben az EdTech Koalíció, az EduTech Hungary, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a HUNREN Magyar Kutatási Hálózat együttműködésével a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb, a hazai számítógép-hálózatokról és informatikai alkalmazásokról szóló konferenciáját azzal a céllal, hogy inspiráló, szakmailag motiváló fórumot biztosítson a résztvevő közel 400 szakember számára a nemzetközi fejlődési trendek és fejlesztési irányok áttekintésére, az ezekhez illeszkedő magyarországi tervek megvitatására, valamint a fejlesztők és felhasználók közötti tapasztalatcserére.

A rendezvény három napja alatt 6 tematikus szekcióban 112 előadást, 6 plenáris előadást, 1 kerekasztal-beszélgetést, 3 miniworkshopot, valamint 1 tutoriált hallgathatnak meg a résztvevők.

A rendezvényen elhangzó előadások a számítógép-hálózatokról és alkalmazásaikról, a felsőoktatási, a kutatási és a közgyűjteményi terület digitális transzformációja terén elért fejlesztési eredményekről és tapasztalataikról adnak szinte teljes körű áttekintést, ezen felül - a konferencia támogatóinak részvételén keresztül - átfogó képet nyújtanak a magyarországi IT ipar legújabb eredményeiről is.

Az Országos informatikai konferencia védnökei:
Dr. habil. Tick József, a HUNGARNET elnöke
Dr. Gál András Levente, a Networkshop mentora
Jakab Roland, a HUN-REN Központ vezérigazgatója
Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő

Elnök:
Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora

A konferencia programja

A NETWORKSHOP konferencia 2024-ben is az oktatás, a tudomány, a kultúra, az informatikai ipar, valamint a civil szféra számos neves képviselőjét üdvözölheti a résztvevők között.

A konferencia résztvevőit köszönti:

  • Dr. habil. Tick József, a HUNGARNET Egyesület elnöke, a konferencia védnöke;
  • Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora, a konferencia elnöke;
  • Dr. Gál András Levente, a Networkshop mentora, a konferencia védnöke;
  • Jakab Roland, a HUN-REN Központ vezérigazgatója, a konferencia védnöke képviseletében Dr. Harnos Noémi;
  • Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő, a konferencia védnöke;
  • Dr. Rétfalvi Flóra, az EduTech Hungary vezérigazgatója;

Keynote előadást tartanak:

  • Mattyasovszky-Philipp Dóra (HUN-REN SZTAKI, MILAB): "A MI Nemzeti Laboratórium eredményei a jövő hálózataiban"
  • Ritter Dávid (ELTE , EdTech Koalíció): "Hol tartunk ma? - MI az oktatásban"

A 2024. évi HUNGARNET-díjakat átadja:

  • Dr. habil. Tick József, a HUNGARNET Egyesület elnöke

További plenáris előadók:

  • Ács György (Cisco Systems Magyarország): "Így védünk MI - mesterséges intelligencia alkalmazása az IT biztonságban"
  • Pató Viktória (NKE): "Lehetőségek és kihívások az MI szabályozásában. Az AI Act tanulságai"
  • Molnár Zsolt (Microsoft Magyarország): "Azt hiszed, elég a tűzfal? - korszerű biztonsági megoldások a Microsofttól"
  • Kajdi Károly (HP): "Hogyan fogja segíteni a mindennapjainkat a mesterséges intelligencia?"
  • Lengyelné dr. Molnár Tünde (EKKE) - Pető Roland (Videosquare) - Ritter Dávid (ELTE - EdTech Koalíció): "A hibrid oktatás trendjei" - kerekasztal-beszélgetés

Szakmai program

A NETWORKSHOP 2024 fókuszpontjai:
A konferencia idei vezérgondolata a szinte minden területen megjelenő mesterséges intelligencia fejlesztése és alkalmazása, ami tárgyalt témáink mindegyike szempontjából kiemelt jelentőségű, de szintén hangsúlyosak a következő témakörök:
• Digitális transzformáció a felsőoktatási, köznevelési és kutatási intézményekben, valamint a közgyűjteményekben
• Kvantuminformatika
• Az informatikai biztonság kérdései
• Digitális módszerek a tudományokban
• A digitális transzformáció jogi és szabályozási környezete
• A hibrid oktatás módszertani és infrastrukturális feltételrendszere
• A fejlesztések mögött álló technológiai-műszaki aspektusok

A NETWORKSHOP 2024 szekciói:
Az idei konferencia programjában ismét a digitális transzformáció és az e-infrastruktúrák legfontosabb témakörei határozzák meg a szekciók tematikáját. A szekciók között ott van a nagysebességű adathálózati technológiák kérdésköre, a korszerű hálózati szolgáltatások trendjei, az oktatás és a közgyűjtemények digitális transzformációja, a tudomány- és kutatástámogatás témaköre, az oktatás informatizálásának problematikája, valamint a szélesebb körű digitális átalakulás kérdései.

Miniworkshopok
A plenáris előadások és a kerekasztal-beszélgetés után három fontos és aktuális téma köré szervezett vitafórum közül választhatnak az érdeklődők:
- Egyházi gyűjtemények digitálisan és a hálózatban;
- Kvantuminformatika;
- MI az oktatásban;

Szekció-előadások
A konferencia második és harmadik napján négy párhuzamos szekcióban követhetik a résztvevők az előadásokat. Kiegészítésképpen csütörtökön gondolatébresztő villámelőadásokon ("lightning talks"), pénteken interaktív poszter-szekcióban nyújtanak lehetőséget az aktuális szakmai témák megvitatására. A programot plenáris ülés keretében értékeli és zárja le pénteken a közgyűjtemények és az oktatási intézmények részéről Bánki Zsolt (Magyar Nemzeti Levéltár), a hálózati infrastruktúra és a kutatóintézetek oldaláról pedig Rigó Ernő (HUN-REN SZTAKI).

Tutoriál és kiállítás
A konferenciát megelőző napon (2024.04.02., kedd) kerül sor az MTA Könyvtár és Információs Központ égisze alatt az MTMT-adminisztrátorok tutoriáljára.
Gyémánt- és aranyfokozatú támogatók (EdTech Koalíció, EduTech Hungary, EuroOne-HPE-Aruba, HP-Szinva Net, Huawei) kiállítói standján a vállalkozói szféra legújabb innovációival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a rendezvény teljes ideje alatt.

Akadályok nélkül - érzékenyítő program
A HUN-REN SZTAKI érzékenyítő programja keretében résztvevőink csütörtökön és pénteken látássérült informatikusok eszközeit, valamint a vakvezető kutyával való közlekedést próbálhatják ki a Líceum épületében, illetve egy közeli külső helyszínen megtapasztalhatják, milyen érzés sötétben végezni a mindennapos tevékenységeket. A Networkshop konferenciák hagyományosan tudományos igényességű, de a gyakorlati élet talaján álló szemléi az intenzív hálózathasználó oktatói, kutatói és közgyűjteményi csoportoknak. Ez a közösség képes arra, hogy megossza, és oktatható, alkalmazható formában adja át egymásnak a tudását. Ha a kölcsönös elfogadás alapgondolata és a kollaboráció igen magasfokú igénye nem lenne kezdettől része a konferenciasorozat eszmekörének, akkor ez a látszólag nagyon heterogén közeg: mérnökök, programozók, könyvtárosok, digitális bölcsészek és tanárok, muzeológusok, levéltárosok csapata nem jönne évente örömmel össze, hogy barátságos légkörben megoszthassa tudását, és kicserélje egymással friss tapasztalatait.

Együttműködő partnerek: EduTech Hungary; EdTech Koalíció; Eszterházy Károly Katolikus Egyetem; HUN-REN Központ
Kiemelt támogató: Cisco Systems Magyarország Kft.
Gyémántfokozatú támogatók: Hewlett Packard Enterprise - EURO ONE Számítástechnikai Zrt. - HPE ARUBA Networking; HUN-REN SZTAKI; Videosquare Kft.
Aranyfokozatú támogatók: HP - Szinva Net Informatikai Zrt.; Huawei Hungary Technologies Kft.; Microsoft Magyarország Kft.
Ezüstfokozatú támogatók: AV Spring Kft.; Digitran Hungária Zrt.
Bronzfokozatú támogatók: ATOS Magyarország Kft.; NOKIA Technologies and Networks
Médiapartner: ComputerTrends
További támogatók: ISZT Nonprofit Kft. - HUNOG; Qulto-Monguz Kft.; WSH Számítástechnikai, Oktató és Szolgáltató Kft.