Különdíjat kapott a COURAGE projekt a Heritage in Motion versenyen

A SZTAKI részvételével, 12 nemzetközi partner együttműködésével megvalósult COURAGE projekt a Heritage in Motion multimédia-verseny különdíját nyerte el. A Ljubljanában tartott díjátadón a kulturális örökség megőrzését célzó kiemelkedő multimédiás projekteket díjazták. A COURAGE "egy disszonáns időszak örökségének" megmentéséért és elérhetővé tételéért kapta az elismerést, mely az ellenkultúra különböző aspektusainak felfedezését, valamint a kulturális ellenállás történeti gyökereinek és örökségének megismerését és megértését teszi lehetővé. 

A COURAGE projekt a kulturális ellenállás emlékeit őrző köz- és magángyűjteményeket kutatta és elemezte tágabb szociális, politikai és kulturális összefüggésekben. A SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály egy komplex informatikai környezetet és digitális kutatási infrastruktúrát hozott létre a projekt számára, az elérhető gyűjteményekből Linked Data alapon egy nyilvánosan böngészhető online adatbázist épített, valamint egy virtuális kiállítást is létrehozott és lehetővé tette a specializált egyetemi oktatóanyagok készítését és megosztását is.

A projekt a Horizont 2020, az Európai Unió Kutatási és Innovációs Keretprogramja által támogatott 692919. számú támogatási szerződés keretében valósult meg.