A dunai régió vaskori történetéről készítettünk okostelefonos appot

2019. szeptember 26-án az UNESCO által is támogatott DiPP2019 nemzetközi konferencián, a bulgáriai Burgaszban mutatta be a Magyar Nemzeti Múzeum a  SZTAKI közreműködésével a hamarosan befejeződő Iron-Age-Danube Interreg projekt eredményeit.

A dunai régió országaiból álló nemzetközi konzorciumnak a SZTAKI eLearning Osztálya készített GUIDE@HAND Iron-Age-Danube néven öt nyelvű (magyar, angol, német, horvát, szlovén), ingyenes okostelefonos alkalmazást.

Az alkalmazásban a vaskori tematikához illeszkedően elérhetők olyan tartalmak, amelyeket a projektben résztvevő 9 régió szakértői csoportjai állítottak össze az osztály módszertani ajánlásai alapján, és készültek interaktív játékok is.

Az alkalmazás elkészítése mellett a SZTAKI fejlesztői a téma iránt érdeklődőknek virtuális bejárást is készítettek, amellyel távolról is megismerhető a százhalombattai Matrica Múzeum Régészeti Parkja.

A fejlesztés jelentősége

Az örökségturizmus napjaink divatos jelensége. Bár sok szempontból a kulturális örökség és a turizmus természetes szövetségeseknek tekinthetők, a régészeti lelőhelyekben rejlő turisztikai potenciál fel- és elismerése hosszabb folyamat eredménye volt. A kulturális örökség fogalmának kiterjesztése az ember és környezetének kölcsönhatását őrző (történeti) tájra a régészet korábbi lelőhely-központú szemléletét is módosította.

Sokszor könnyen felismerhetők a tájléptékű antropogén hatások, de a Közép-Duna medence kora vaskori monumentális tájelemei gyakran már nem oly könnyen azonosíthatók. Ezt felismerve az Európai Unió Duna Transznacionális Programja támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával 5 ország 20 intézménye közös együttműködésben (A Duna-medence kora vaskori monumentális tájai, röviden: Vaskor-Duna-projekt) a régió jellegzetes vaskori kulturális emlékeinek azonos szempontok szerinti kutatását, megőrzését és bemutatását végzi.

A fotón balról jobbra: Szántó György (SZTAKI); Czifra Szabolcs (MNM); Pálinkás Adrienn (MNM); .Weisz Zsolt (SZTAKI).

Projektpartnerek

Magyar Nemzeti Múzeum