Munkatársunk előadása az Európai Pellet Konferencián

Dr. Viharos Zsolt János, a Mérnöki és Üzleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa, mint Magyarországot képviselő, meghívott előadó múlt hónapban Ausztiában, Welsben járt az idei Európai Pellet Konferencián.

A konferencia része a Világ Fenntartható Energiája Napok című rendezvénysorozatnak, ahol a megújuló energiaforrások mellett többek között kiemelt téma volt az energia-hatékonyság, az okos épületek, az e-mobilitás (pl. elektromos autók) és az energiaszabályzás is. A rendezvénysorozaton  a világ 66 országából több, mint 600 szakértő cserélt információt, az Európai Pellet Konferencia 450 főt meghaladó részvétele mellett pedig ma már a szakterület legnagyobb rendezvénye a világon.

Az idei rendezvény kiemelt témái a pellet marketingje és üzleti modelljei, technológiák és kutatás-fejlesztési eredmények, a világ pellet piacai és beillesztés az energiaellátási rendszerbe voltak. Kollégánk a hazai piacot mutatta be röviden, továbbá ismertette a zalaegerszegi Ph.D. diákjával, Konrád Krisztinával kidolgozott, pellet alapanyag mérésére és szabályzásra vonatkozó, kutatás-fejlesztési eredményeit és javaslatait, amelyek a szakterület érzékeny, aktuális de nehezen kezelhető témakörét érintették.

A javaslatok megerősítő visszajelzéseket kaptak, a szekció és az egész Európai Pellet Konferencia pezsgő légkörben, nagy érdeklődés mellett és előremutató koncepciók kialakításával zajlott.

Dr. Viharos Zsolt János az Európai Pellet Konferencián adott elő