A HUN-REN SZTAKI által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium is részt vett a 23. Robothadviselés konferencián ​​​​​​​

Elsősorban a katonai tevékenységeket a fizikai és kiber dimenzióban befolyásoló eseményekről, illetve befolyásolni képes technológiákról, előremutató technikai megoldásokról, folyamatban lévő fejlesztések eredményeiről számoltak be a 23. Robothadviselés konferencia előadói 2023. november 28-án. 

A konferencián a HUN-REN SZTAKI által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL) mellett részt vett a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratórium (KTNL) és a TKP-V projekt is, melyekben szintén részt vesz a HUN-REN SZTAKI. Az intézet kutatói előadást tartottak az „Előfutár drón és lehetséges védelmi alkalmazása” (Dr. Bauer Péter, Dr. Hiba Antal, Nagy Mihály, Simonyi Ernő, Kuna Gergely) valamint „Kooperatív légi-földi térképezés és objektum alapú változásfelismerés” címmel (Bugár-Mészáros Barnabás, Szabó Péter, Soós Péter Sándor, Tóth Szabolcs, Dr. Vanek Balint).

A konferencia témái 23 évvel ezelőtt még sokkal inkább hatottak sci-fi-nek, mint reális lehetőségeknek, mára viszont valós problémákra keresik a lehetséges válaszokat, beszéljünk akár a hadviselés szárazföldi-, vízi-, légi-, űr-, vagy kiber dimenzióiról, akár az elektromágneses spektrum katonai felhasználásának lehetőségeiről.

A konferencia fő fókusza a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán a Tématerületi Kiválósági Program (TKP2021-NVA-16) keretében megvalósítás alatt álló „Alkalmazott katonai műszaki-, had-, és társadalomtudományi kutatások a nemzetvédelem, nemzetbiztonság területén a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon” tárgyú projekt keretében, a „Mesterséges intelligencia, alternatív valóságok és rádiófrekvenciás eljárások védelmi célú alkalmazása” kiemelt kutatási területen elért eredmények bemutatásán volt. Ezen felül érdekes prezentációk emelték a rendezvény presztízsét, melyek az együttműködő és támogató szervezetek kutatói és munkatársai tolmácsolásában kerültek bemutatásra. A látogatók a szünetekben az Arcképcsarnokban berendezett kiállítás keretében tekinthették meg a kutatásokat támogató, fejlesztett technológiákat, technikai megoldásokat és eszközöket, többek között egy üzemanyagcella segítségével működő multicoptert, egy gumikerekes robotplatformot, vagy éppen egy PROTAR sugárhajtású célrepülőt.   

Az előadások érintették például az orosz-ukrán háború egyes kiber- és fizikai aspektusait, a mesterséges intelligencia, valamint autonóm járműrendszerek, drónok védelmi alkalmazásának különböző vetületeit, az elektromágneses spektrumban végezhető felderítés technikai megoldásait, a VR harcszimulátor rendszerek hatékonyságmérésének lehetőségeit, az alternatív valóság technológiák alkalmazhatóságát integrált légiirányítási rendszerben, a kiberbűnözés aktuális trendjeit, és a COVID létfontosságú rendszerekre gyakorolt hatását.      

A rendezvényt minden korábbinál nagyobb érdeklődés övezte, a különböző állami és katonai szervezetek mellett számos hazai felsőoktatási intézmény, kutatóintézet és a védelmi ipari szereplő is képviseltette magát.

Képek: Németh András alezredes, Németh Petra, Szilágyi Dénes   

""