Sikeres Innovációs Napot rendezett az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium

2023. szeptember 19-én, kedden sikeres Innovációs Napot tartott a HUN-REN SZTAKI által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL). A szakmai napon a HUN-REN SZTAKI mellett a másik két konzorciumi partner, a Széchenyi Egyetem és a BME kutatói is bemutatták megoldásaikat. Az Innovációs Napon a kutatóhelyek és egyetemek mellett az ipar képviselői is részt vettek.

A programot Prof. Dr. Lengyel László, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese nyitotta meg. Ezután Prof. Dr. Gáspár Péter, a HUN-REN SZTAKI laborvezetője és Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL) szakmai vezetője tekintette át a laboratórium eredményeit.

Az Innovációs Nap három részre oszlott: a résztvevők először kutatás-fejlesztési eredményeket bemutató előadásokat hallgathattak autonóm gyártórendszerekről és digitális ikermodellekről; illetve autonóm kísérleti járműplatform modern irányításelméleti és MI-alapú módszerek validációjáról; valamint autonóm drónok navigációjáról és irányítástervezéséről.

Az első előadások után a résztvevők autonóm rendszerekhez kutatásához kapcsolódó bemutatókat tekintettek meg a HUN-REN SZTAKI Innovációs és Demonstrációs terében. Összesen 12 demonstráció keretében a látogatók megismerkedhettek többek között az előfutár drónnal; nagysebességű manőverező drónokkal; autonóm földi és légi járművek kooperációjával; automatizált parkolószolgálattal (valet parking), a járműadatok felhőalapú feldolgozásával; autonóm gépkiszolgálással és a digitális iker alapú autonóm robotikával is.

A demonstrációkat követő zárószekcióban a problémafelvetéstől a megoldásig eljutó előadásokat hallgattak a résztvevők a ZalaZone robotikai tesztpályához kapcsolódó robotikai fejlesztésekről ugyanúgy, mint az autonóm járműirányításban használt megerősítéses tanulásról vagy flexibilis repülőgépek tervezéséről.