Hogyan tehető izgalmasabbá a kézilabda-világbajnokságok döntője?

A 2019-es férfi kézilabda-világbajnokságot Dánia és Németország rendezi január 10. és 27. között. A sportesemény szervezői visszatértek az utoljára nyolc évvel ezelőtt alkalmazott középdöntős rendszerhez, ezzel megnövelve a legjobb csapatok győzelmének valószínűségét, ugyanakkor csökkentve a gyengébb válogatottak esélyeit. Csató László, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársának összefoglalója a kézilabda-világbajnokságok lebonyolítási rendszereiről.

A sportesemények szervezőinek – a bíráskodásba történő sportszerűtlen beavatkozás kivételével – ritkán nyílik lehetőségük a várható végeredmény befolyásolására. Egy eszközzel azonban biztosan élhetnek, a lebonyolítási rendszer megválasztásával. Ennek segítségével, korlátozott mértékben, akár a mérkőzések nézettsége is növelhető.

A férfi kézilabda-világbajnokságok érdekessége

A tornát 1993 óta minden páratlan évben, 1995 óta 24 nemzeti válogatott részvételével rendezik. A letisztultnak tűnő szabályok azonban mégsem változatlanok, 2003 óta a csapatok négyféle (!) lebonyolítási rendszerben versengtek, igaz, ezek közül kettőt csak egy-egy alkalommal használtak. Például a legutóbbi, 2017-es franciaországi világbajnokságon a négy hatcsapatos csoportból továbbjutó 16 válogatott rögtön elkezdte az egyenes kieséses szakaszt, míg az idei évben az első három-három válogatott újabb hatos csoportot alkot, ahova a többi továbbjutó ellen játszott mérkőzések eredményeivel érkeznek. Végül, ahogy a mellékelt ábrán látható, a középdöntő két csoportjának első két-két helyezettje játssza az elődöntőt. A megoldás nem új, már 2005-ben, 2009-ben és 2011-ben is alkalmazták.

design

A tudományos vizsgálat

A négy különböző lebonyolítási rendszer kiváló, szimulációs eszközökkel összehasonlítható természetes kísérletként szolgál: a mérkőzések eredményeit valószínűségi változónak tekintve kiszámítható, hogy egy adott realizáció esetén melyik csapat milyen helyezést ért volna el az egyes lebonyolítási rendszerek használata mellett. Számításaink szerint a legjobb csapatok nagyobb valószínűséggel nyernek az új, 2019-es lebonyolítási rendszerben, ráadásul a korábbiaknál izgalmasabb és magasabb színvonalú döntőre készülhetünk. Eredményeink más sportágak, például a kosárlabda vagy a röplabda területén is felhasználhatók.

Forrás:

Csató, L. (2018): A simulation comparison of tournament designs for the World Men's Handball Championships. arXiv: 1803.10975.

handball