Kollaboratív robotikai szerelést bemutató eszközkészletet kaptak a SZTAKI nyári iskolájának résztvevői

Július 28. és augusztus 5. között tartja ember-robot kollaborációra fókuszáló nyári iskoláját az EPIC projekt keretében a SZTAKI és a Fraunhofer Társaság. A vegyesen külföldi és hazai hallgatókat tömörítő csapatok olyan saját elemkészletet is kaptak, amiben a helyszíni szerelést demonstráló minden fontosabb komponens helyet kapott.

A nyári iskolát a járványhelyzet miatt online keretek között tartja az intézet. Összesen hat hallgató vesz részt a távoktatáson, aminek többek között célja a robotikai szerelés előnyeinek és hátrányainak bemutatása, valamint összehasonlítása az emberi szereléssel. Oktatóknak a SZTAKI kutatói és a Fraunhofer Társaság szakemberei lettek felkérve.

„Tavaly a pandémia miatt sajnos elmaradt az akkor még személyes részvételűre tervezett nyári iskola, de idén nyárra sikerült felkészülnünk az online térben való oktatásra. Azonban, mivel kézzel fogható ismereteket is szeretnénk adni, ezért minden csapatnak postáztunk egy saját készülékkészletet, konkrét munkadarabokat és egy szimbolikus robot megfogót is, hogy otthon, saját maguk is ki tudják próbálni a képernyőn látottakat” – mondta Beregi Richárd, a SZTAKI kutatója, a nyári iskola egyik szervezője.