Google Térkép, drón kiadás a Kutatók Éjszakáján

"Szerencsére az MTA SZTAKI-nál a szervezők kihasználták az előzetes regisztrációt, és vártak egy kicsit a későkre is. Mikor mindenki megérkezett, Majdik András belevágott az   Elosztott Események Elemzése Kutatólaboratórium előadásába, amely a szemfüles UAV -król szólt.

Az UAV a pilóta nélküli légi eszköz angol rövidítése, de maradjunk az egyszerűség kedvéért annál az elnevezésnél, hogy drón. Lehet távirányítású vagy önjáró, Majdikék az utóbbiakkal foglalkoznak, ezen belül is azzal, hogyan tudnak a drónok tájékozódni. Mert hogy nem GPS alapján, az biztos. Ez a módszer jó nyílt terepen vagy az okos városi embernek, de az épületek között a műholdak jelei elég csúnyán össze tudnak gabalyodni. Márpedig abból nem lesz drónalapú árukiszállítás, hogy nagyjából merre kell menni, a neten látható videók az akrobatikus ügyességű drónokról pedig picit csalnak, mert drága mozgáskövető rendszerekkel felszerelt laborokban azért könnyebb.

Ezt a légi-földi megfeleltetést tudja Majdikék saját algoritmusa, három lépésben:

  • A drón valós pozíciójából rögzített kép mellett virtuális nézeteket is generál, hogy minél több kép legyen az egyik oldalon
  • Az adatbázis képeit előválogatja, hogy minél kevesebb legyen a másikon
  • A kettő között pedig olyan módszerrel végzi az összehasonlítást, amely más laborokénál kevesebb mellélövést eredményez.

Ha megvan Street View-n, merre járunk, a kétdimenziós képekkel már csak fel kell öltöztetni a lézerszkennerrel előre legyártott 3d városmodellt, és rögtön meg is van a drón térbeli pozíciója. Na jó, ez biztosan sokkal bonyolultabb a gyakorlatban, de a lényeg, hogy a drón képes legyen egyetlen egyszerű kamerával “látni”, hol jár épp a városban." - írta az index.hu intézetünk Kutatók Éjszakás programjairól