Az OMSZ közreműködésével mutatták be az előfutár drónt az SZE és SZTAKI kutatói

A Biztonság Hetéhez kapcsolódóan a győri Széchenyi István Egyetem és a budapesti Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatói az Országos Mentőszolgálat közreműködésével - egy tényleges mentőautó kísérésével – bemutatták az előfutár drón fejlesztésüket.

A kutatók legjobb tudomása szerint a világon egyedülálló előfutár drón fejlesztés célja, hogy a vonuló készenléti egységet (mentő, tűzoltó, rendőrautó) egy kamerával ellátott drón kísérje a levegőben, lehetőleg az egység előtt haladva. Így előre beláthatóvá válnak a sofőr elől takart területek, és az onnan érkező veszélyekre a sofőr figyelmeztethető. Ezáltal megelőzhetők az olyan tragédiák, mint amilyen a csepeli májusi mentőbaleset volt.

A Magyar Biztosítók Szövetsége támogatásával megvalósult teszt és bemutató városi környezetben (Zalazone járműipari tesztpálya, Smart City modul) mutatta meg, hogy a vonuló mentőautó elől a házfalak által takart jármű az előfutár drónnak köszönhetően felfedezhetővé válik, és így az ütközés elkerülhető. Ezzel a fő kutatási kérdés – az ötlet megvalósíthatósága – bizonyítást nyert.

Fontos, hogy az alkalmazott kísérleti drónnal (DJI M600) annak korlátozott sebessége miatt csak városi tesztekre van lehetőség kis sebesség mellett, a nagyobb sebességű manővereket a kutatók szimulációkban vizsgálják. A rendszer majdani alkalmazásához - a technikai kérdéseken túl – olyan jogi és szabályozási kérdéseket is meg kell oldani, mint a városok és országutak feletti drónos repülés és a forgalomról való folyamatos kamera felvétel készítése.

Az eseményről készült videó elérhető itt:


A felvételen látható bemutató az „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva GINOP-2.3.4-15-2020-00009” projekt keretén belül az FT2 „Autonóm földközeli légi megoldások” alprojekt Széchenyi István Egyetemen futó "Előfutár drón kutatás" című részének eredménye.

Alprojektvezetők: Dr. Bauer Péter (ELKH SZTAKI tudományos főmunkatárs), Drotár István (Széchenyi István Egyetem)
Közreműködők: Dr. Hiba Antal, Dr. Gáti Attila, Nagy Mihály, Kisari Ádám, Simonyi Ernő, Kuna Gergely István



Az előfutár drón projekt részletei és menete a megjelent hírek segítségével követhetők végig:

A fedélzeti rendszer sikeres tesztelése (2022. április):
https://www.uni.sze.hu/post/dr%C3%B3nkutat%C3%A1s-a-sz%C3%A9chenyi-egyetemen-sikeresen-tesztelt%C3%A9k-a-saj%C3%A1t-fejleszt%C3%A9s%C5%B1-fed%C3%A9lzeti-rendszert
Sikeres autonóm repülések (2022. május):
https://www.uni.sze.hu/post/dr%C3%B3nkutat%C3%A1s-a-sz%C3%A9chenyi-egyetemen-sikeres-auton%C3%B3m-rep%C3%BCl%C3%A9sek-%C3%A9s-kamerastabiliz%C3%A1ci%C3%B3s-tesztel%C3%A9sek
Földi jármű sikeres követése (2022. július):
https://autonom.nemzetilabor.hu/hu/hirek/foldi-jarmu-legi-jarmu-kooperativ-repulesi-tesztek
Zalazone Smart City felmérő repülések (2022. július):
https://jkk-web.sze.hu/dronkutatas-a-szechenyi-egyetemen-zalazone-smart-city-felmeres-es-az-elso-felvetelek/