Ingyenes szolgáltatások

A COURAGE tudástár egy kapcsolt adatok (linked data) alapú gráf adatbázis, amely a projektben résztvevő kutatók által összegyűjtött adatokat tárolja. A tudástár a szocializmus alatti kulturális ellenállás gyűjteményeit térképezte fel: a szöveges adatok több nyelven is olvashatók, illetve a gyűjteményeken kívül a személyek, csoportok, szervezetek, események és a közöttük lévő kapcsolati rendszer is ábrázolva van.

Ez a szolgáltatás egységes keresést és böngészést tesz lehetővé hazai kulturális archívumokban
(könyvek, filmek, műtárgyak, stb.). A szerver a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) alternatív szolgáltatása.

A szolgáltatás címe: http://nda.sztaki.hu/

Egyedülálló, nyílt internetes szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a feltöltött dokumentumok között azonos részeket, hasonlóságot, esetleg teljes egyezést keressenek.

A szolgáltatás címe: http://lod.sztaki.hu/ (A szolgáltatás csak angol nyelvű felületen érhető el.)

A lod.sztaki.hu oldalon elérhető Linked Open Data szolgáltatás magyar kultúrális tételek adatait teszi közzé RDF formátumban, az nda.sztaki.hu szolgáltatás adatai alapján. A Nemzeti Digitális Adattárból válogatott adatok könyvek, filmek, képek, cikkek, stb. leírását tartalmazzák.

radio.sztaki.hu több ezer magyar és külföldi rádióműsor hanganyagát teszi elérhetővé online hallgatás (streaming), podcasting és RSS útján. A szolgáltatás a StreamOnTheFly európai hálózat tagja, amely önszervező elven épül, és peer-to-peer módon továbbítja adatait a hálózat többi tagja felé. Ily módon az egyedi archívumok egy egységesen megjelenő és kereshető elosztott digitális hangtárba szerveződnek.

A magyar web legkedveltebb többnyelvű ingyenes szótár szolgáltatása heti 3500 látogatóval.

Ha valaki információt keres az Interneten, szinte mindig eljut a Wikipédia oldalaira, melynek angol változata már több mint 4 millió szócikket tartalmaz. Számos alkalmazás használja ezt a hatalmas mennyiségű információt keresésre - többek között az általunk üzemeltetett KOPI Plágiumkereső is. Mivel egyszerű szöveges formátumban nem tölthető le a teljes Wikipédia, készítettünk egy szoftvert, amely átalakítja az XML forrást szöveges formátumra, és ezt a szöveges változatot elérhetővé tettük mindenki számára.