Több mint 300 látogató vett részt a HUN-REN SZTAKI programjain a 2023-as Kutatók Éjszakáján

Tízféle programmal, köztük drónparádéval, autonóm szárazföldi járművel, interaktív blokklánc-szimulációval, robotokkal, öregedésórákkal, csecsemőmonitorozással, hardvertörténeti kiállítással várta látogatóit a HUN-REN SZTAKI a 2023. szeptember 29-én (pénteken) rendezett Kutatók Éjszakáján.

A már 14:00-tól kezdődő programok egészen este kilencig tartottak, a több mint háromszáz látogató pedig többségében interaktív foglalkozások keretében ismerkedhetett a mérnöki tudományokkal. Az intézet Lágymányos utcai épületének hatodik emeletén berendezett Innovációs és Demonstrációs Tér (IDT) megannyi bemutatót tartogatott: portrérajzoló robottal, pakoló robottal, alkatrész-összeszerelő robottal - ezek a programok az Európai Robotikai Hét részeként , önjáró feltérképező járművel lehetett testközelben találkozni, vagy esetleg ki is próbálni ezeket.

Nagy sikert aratott még a Kende utcai laborban tartott drónparádé, amely során apró, programozott drónok mutattak be bonyolult műveleteket, illetve a blokklánc-szimulátor, ami a látogatók okostelefonját is bevonta a játékba. A legkisebbek ördöglakatokkal és logikai játékokkal ismerkedhettek, a Lágymányos utcai épület aulájában pedig a HUN-REN SZTAKI hardvertörténeti kiállításán tartott előadást Manno Sándor fejlesztőmérnök, „Kép-hang-tár” címmel.

A rendezvényről készült képgaléria az intézet hivatalos Facebook-oldalán található, ide kattintva.