A SZTAKI kutatói demonstrációkat tartottak a Zalazone-on az ELKH szakmai napján

A ZalaZONE Járműipari Tesztpályát és a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpont ZalaZONE Tesztközpontjában folyó kutatásokat ismerhették meg az ELKH Titkárság munkatársai idei szakmai napjukon. Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) szakemberei autonóm járműves és drónalkalmazásos demonstrációt tartottak.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárságának munkatársai idei szakmai napjuk keretében 2023. június 1-jén látogatást tettek a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán, és megismerték a ZalaZONE Tesztközpontban folyó, Széchenyi István Egyetemhez kapcsolódó kutatásokat is Prof. Dr. Bokor József, az ELKH Irányító Testületének alelnöke, a SZTAKI tudományos igazgatója, valamint a Széchenyi István Egyetem (SZE) kutatásért és innovációért felelős elnökhelyettese meghívására.

A szakmai napon a vendégek megtekintették a világviszonylatban is élvonalbeli infrastruktúrának számító ZalaZONE Járműipari Tesztpályát Kovács Lóránt, a ZalaZONE InnoTech Kft. projektmenedzsere, valamint a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontját (SZE JKK) Prof. Dr. Bokor József elnök bemutatásában.

Az ELKH Titkárság munkatársai Dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Kft. vezérigazgatója, valamint Kovács Lóránt vezetésével autóbusszal bejárták a tesztpályát, ahol információkat kaptak annak egyes elemeiről, műszaki paramétereiről és az ott végezhető tesztelésekről. Ezt követően az egyetemi pályán a SZE JKK és az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) szakemberei autonóm járműves és drónalkalmazásos demonstrációt tartottak, melyeket Dr. Szauter Ferenc, az SZE JKK igazgatója ismertetett.

A demonstrációk során a látogatók megtekinthettek egy Nissan Leaf általi trajektóriakövetést, egy Toyota Prius nagyfeszültségű akkumulátorrendszerén keresztüli akkumulátordiagnosztikát és a ZalaZONE Tesztközpontban az SZE JKK által jelenleg fejlesztett Volkswagen e-GOLF digitális ikermodellt. Emellett egy autonóm előzési szimuláció – ahol a járművek LIDAR-szenzoraikkal folyamatosan figyelik környezetüket és érzékelik a releváns objektumokat –, illetve ipari multirotoros drónra szerelt kamerarendszerek bemutatója is a program részét képezték. A demonstrációban Dr. Horváth Ernő (SZE JKK), Bézi Patrik (SZE JKK), Szakállas Gábor (SZE JKK), Wellner András (SZE Digitális Fejlesztési Központ), Korcz Miklós (SZE Digitális Fejlesztési Központ), Dr. Aradi Szilárd (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME és SZTAKI), Barta Olivér (BME), Fehér Árpád (BME), Szabó Ádám (BME), Prof. Dr. Szirányi Tamás (SZTAKI), Tizedes László (SZTAKI) és Kégl Marcell (SZTAKI) kollégák vettek részt.

Délután a vendégek többek között a szimulációs laborokban és az anyagvizsgálati laborban tettek látogatást, ahol az ott folyó kutatásokról, továbbá a duális képzésről is tájékoztatást kaptak. A szakmai nap keretében folytatott megbeszéléseken a kollégák az ELKH és a ZalaZONE közötti további együttműködés lehetőségéről is egyeztettek.