Sikeresen megtartották az Akadályok nélkül workshopot

2022. április 19-én, a 31. Networkshop konferencia keretében, az ISZT/SZTAKI/HunCERT/Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola/INTEGRITY Kft a MELASZ támogatásával „Akadályok nélkül” címmel hibrid workshopot tartott. A rendezvénysorozat nyitó rendezvénye hibrid formában – online és személyes jelenléttel a Debreceni Egyetemen – került sor.

A rendezvényen több mint száz érdeklődő vett részt, kapott ismertetőt és megoldási javaslatokat, kifejezetten vak és gyengénlátó emberek problémáira.

A bevezető előadást a rendezvény ötletgazdája, Dravecz Tibor tartotta. Ezután a résztvevők egy rövid videó keretében a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztálya által készített összefoglalót hallhattak a fogyatékosággal kapcsolatos helyes szóhasználattal kapcsolatban.

Ezután az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ előadása bemutatta, hogy milyen típusai vannak a látássérülésnek és milyen ennek a társadalmi hatása. Majd ezt követte az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának előadása arról, hogy a náluk folyó gyógypedagógiai képzéseket elvégző hallgatók milyen eszközökkel és széles tudásspektrummal tudják segíteni a fogyatékossággal élő embereket. A bevezetők zárásaként a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány előadása következett azzal kapcsolatban, hogy nemzetközi téren milyen a munkahelyek elfogadása a vakvezető kutyákkal kapcsolatban ill. milyen szabályok vonatkoznak ezzel kapcsolatban.

A bevezetők után a műszaki kérdések kerültek napirendre. Először a web akadálymentesítés alapjai mutatkoztak be, az akadálymentesítés gyakorlati kérdései, elsősorban a fejlesztőkre fókuszálva. Ezután az oldalak nagyíthatóságának kérdései voltak napirenden, majd megtanulhattuk, miképp kell nem webes dokumentumokat (PDF, Word, prezentációk) akadálymentesíteni. Ezt követően a hangalapú felületek tervezését mutatták be.

Ezután egy digitális újságos szolgáltatás bemutatója következett, majd az Óbudai Egyetem fejlesztése, ami az épületeken belüli közlekedést segíti és az Etele Plázában élesben is működik.

Majd a Magyar Nemzeti Bank két előadása következett. Ismertették az MNB akadálymentesítéssel kapcsolatos elvárásait, majd a tapasztalatokról is beszámoltak. Ezután a leginkább érintettek szervezete a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége előadása következett, ami bemutatta a TÁVSZEM szolgáltatásukat.

A nap utolsó előadása a MELASZ részéről az észt elektronikus aláírás akadálymentesítését mutatta be. Zárásként kihirdették a rendezvényhez kapcsolódó diákpályázat eredményét, a legkitartóbbak egy kvízjátékban vehettek részt, ahol az egész nap során megszerzett tudásukat tesztelhették.

Illusztráció: CDC // Unsplash