A Pál utcai fiúk nyomában – Mobilapplikációs séta készült a regényhez

A Pál utcai fiúk nyomában címmel mobilapplikációs séta készült intézetünk eLearning Osztálya fejlesztésével, Ferencváros és Józsefváros közös finanszírozásában. A kedden bemutatott okostelefonos interaktív séta segítségével Molnár Ferenc világhírű regényének helyszíneivel lehet megismerkedni;  a mű történetei, élményei élhetőek újra.

Kedden mutatták be azt a mobilapplikációt, mely interaktív séta segítségével ismerteti meg az érdeklődőkkel a világhírű regény, A Pál utcai fiúk helyszíneit. A sétafejlesztés a Ferencváros és Józsefváros közös finanszírozásában valósult meg. A séta bemutatóját kedden tartották a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában és Gimnáziumban, ahol a IX. kerületi polgármester, Bácskai János azt mondta, „A Pál utcai fiúk olyan, mintha velünk történne, mindannyian szeretnénk a regény hősei bőrébe bújni. A mobilapplikációs sétával a mű történetei, élményei élhetőek újra.

A bemutató helyszínének kiválasztása sem véletlen, ugyanis Molnár Ferenc 1887 és 1895 között járt a ma Szent-Györgyi Albert nevét viselő intézménybe, amely akkor még református főgimnázium volt, és itteni élményeit sűrítette A Pál utcai fiúkba. Bácskai János azt is mondta, hogy a mobilapplikáció, ez a 21. századi találmány közelebb hozza az olvasást a mai ifjúsághoz. „A 19-20. század fordulója körül még lóvasút járt az Üllői úton, de a két kerület, Ferencváros és Józsefváros életét akkor és ma sem választotta el semmi, csak a közigazgatás” – mondta. Sára Botond Attila, a VIII. kerület vezetője pedig arról beszélt, hogy a digitalizált módszerek új alapokra helyezik a magyar oktatási rendszert, a tanulás könnyebb és élvezetesebb lesz így. „A két kerületben ma is a regény helyszínein éljük mindennapjainkat” – mondta.

pali

A Guide@Hand Budapest mobilapplikáció 2011-ben indult és egy kutatási projekt részeként valósult meg. Az ebben elérhető legújabb séta az MTA SZTAKI eLearning osztálya és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fejlesztésében valósult meg. Márkus Zsolt László, az MTA SZTAKI eLearning osztályának vezetője azt mondta a bemutatón, hogy a Guide@Hand Budapesten belül már körülbelül 250 hasonló séta valósult meg. „A Pál utcai fiúk nyomában” séta az ingyenes applikáció letöltése után a sétalistában érhető el, így a séta során már nincs szükség internetre, csak GPS-re” – mondta.

Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője azt is elmondta, hogy az új applikációs séta a Nemzeti Múzeum elől indul, átmegy a Kálvin téren, az iskolán, a Práter utcán, majd az Üllői út túloldalán a Mária utcába jutunk el, utána a Pál utcába, a Nagytemplom utcába (ahol a Grund volt), a Tömő utcába, végül az Illés utca 25., vagyis a Fűvészkert elé jutunk. „Az interaktív séta tizenhárom látványossághoz kalauzol el minket, valamennyihez rövid ismertető, építészeti leírás kapcsolódik, részletek hangzanak el a regényből, a kor hangulatát visszaadó zenei betétekkel együtt. Hamarosan videóanyag is elérhető lesz” – mondta Gönczi Ambrus. Az anyagot archív fotók és az 1969-ben készült, Fábri Zoltán által rendezett játékfilm néhány jelenete is hamarosan színesíteni. Molnár Ferenc regénye egyike a legismertebb magyar műveknek. Magyar nyelven több mint nyolcvan alkalommal adták ki, számtalan nyelvre lefordították, Albániától Mexikóig, Japántól Norvégiáig szinte minden nagyobb európai, ázsiai és amerikai országban olvasható Boka, Nemecsek és a többi fiú története.