Nyílt tudomány, nyílt adatok Magyarországon címmel rendeztek konferenciát a HUN-REN ARP Projekt résztvevői a SZTAKI-ban

A HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) adott otthont a Nyílt tudomány, nyílt adatok Magyarországon – a HUN-REN ARP első két éve című konferenciának. A 2023. november 16-án megrendezett eseményen a HUN-REN Adatrepozitórium Platform (HUN-REN ARP) múltjáról, jelenéről és jövőjéről hallhattak előadásokat a résztvevők. A HUN-REN ARP-t a Magyar Kutatási Hálózat támogatásával a HUN-REN SZTAKI, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont és a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont szakemberei együtt fejlesztik. A kutatás során keletkező adatok hosszú távú biztonságos tárolását, kereshetőségét és megoszthatóságát lehetővé tevő hiánypótló, új digitális platformot 2024 elején adják át.

Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta: „Nekünk, kutatóknak kötelességünk a tudományos és innovációs eredményeinket társadalmi, gazdasági és intellektuális hatás formájában átadni a bennünket támogató adófizető honfitársainknak, legyen az egy kiemelkedő tudományos vagy kulturális hatású eredmény, egy új gyógyszermolekula, társadalmunk jobb megismerése vagy mindannak megőrzése, amit elődeink értékként megteremtettek.” Kiemelte, hogy a kitörési pontok meghatározásán alapuló új kutatási stratégia megalkotása mellett szintén fontos feladat a célokat támogató kutatási infrastruktúra fejlesztése, amiben a HUN-REN Adatrepozitórium Platformnak elengedhetetlen szerepe van.

Dr. Kacsuk Péter
Dr. Kacsuk Péter

Ezután a HUN-REN SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumát is irányító Dr. Kacsuk Péter, a projekt vezetője mutatta be a HUN-REN ARP célkitűzéseit, munkacsoportjait, legfontosabb eredményeit. Dr. Kovács László, a HUN-REN SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának vezetője és a HUN-REN ARP ötletgazdája a platform egyes elemeit, szolgáltatásait és a fejlesztés alapjait ismertette.

Dr. Kovács László
Dr. Kovács László

A konferencia keretében szervezett három kerekasztal-beszélgetés során elsőként az ARP nagykövetei számoltak be a HUN-REN intézeteiben a kutatási adatokhoz kapcsolódóan végzett feladatokról, valamint az ezekkel összefüggő kérdésekről, lehetőségekről. A második kerekasztalon a hazai adatrepozitóriumi lehetőségeket tárták fel. A harmadikon a kutatásfinanszírozás és a kutatási adatok kezelésének kapcsolatát tárgyalták meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), a Magyar Tudományos Akadémia és a HUN-REN kutatásmenedzsmenttel foglalkozó szakemberei.


(Címlapfotó: Dr. Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke)

Dr. Gulyás Balázs