Matematika a sportban – Nemzetközi konferencia SZTAKI-s kutatók szervezésében

2023. június 26–28. között a Budapesti Corvinus Egyetemen tartották a 10. MathSport International nemzetközi konferenciát. A kétévente megrendezett eseményt az EURO (Európai Operációkutatási Társaságok Szövetsége) OR in Sports munkacsoportja támogatásával egy négytagú bizottság, Csató László (elnök; Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport; BCE), Bozóki Sándor (Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport; BCE), Szádoczki Zsombor (Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium; BCE), valamint Petróczy Dóra Gréta (BCE; KRTK KTI) szervezte.

A konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem kutatási rektorhelyettese, Keszey Tamara és az EURO OR in Sports munkacsoportjának koordinátora, Dries Goossens (Ghent University) nyitotta meg. A plenáris előadók Ian McHale (University of Liverpool), Toka László (BME), illetve Ignacio Palacios-Huerta (London School of Economics) voltak, akik az életkor és a sportteljesítmények kapcsolatáról, a labdarúgócsapatok gépi tanulás révén meghatározható optimális döntéseiről, illetve a sportadatok közgazdasági relevanciájáról beszéltek.

A rendezvényen két párhuzamos szekcióban 50 előadás hangzott el, melyek közül kettőt a SZTAKI kutatói tartottak. Az előadások közös kapcsolódási pontjai a sport és a kvantitatív elemzés, és szinte mindegyikük gyakorlati szempontból is hasznos, a sportvezetők számára releváns kérdéseket vizsgált. Ezt mutatja, hogy a rangos előadók között jelen volt Julien Guyon (École des Ponts ParisTech), aki a labdarúgó-világbajnokságok 2018-ban bevezetett sorolási rendszerét javasolta, vagy Mario Guajardo (NHH Norwegian School of Economics), aki meghatározta a mérkőzések jelenleg használt optimális sorrendjét a labdarúgó-világbajnokságok dél-amerikai selejtezőjében. A nyitóbeszédet tartó Dries Goossens pedig kutatócsoportjával hosszú évek óta a belga labdarúgó-bajnokság ütemezésének felelőse.

A 76 regisztrált résztvevő mintegy háromnegyede az akadémiai világból, egynegyedük viszont üzleti szférából, elsősorban fogadóirodáktól és sportanalitikával foglalkozó vállalatoktól érkezett. Utóbbiak tapasztalatai szerint ez az egyik legjobb fórum a friss kutatási eredmények megismerésére és a vállalatoknál használt előrejelző modellek fejlődési trendjeinek feltárására.

Az elhangzott előadások kivonatai az absztraktkötetben olvashatók.

A rendezvény hagyományainak megfelelően egy 21 tanulmányt tartalmazó konferenciakötet is készült.