A HUN-REN SZTAKI az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) Tudományos Egyesületének tagja lett

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület (ISZT) 2023. december 12-én megtartott közgyűlése egyhangú szavazással választotta tagjai közé a HUN-REN SZTAKI-t.

Az Egyesület célja a magyarországi Internet szolgáltatók szakmai koordinációs és érdekvédelmi képviselete, különös tekintettel a .hu TLD adminisztráció szabályozására, valamint az internetszolgáltatók adatkicserélő központjának (BIX) működtetésére. Ennek keretében alapvetően koordinációs és tájékoztatási, valamint tudományos-technikai célokat szolgál belföldön és külföldön egyaránt, így különösen az alábbiakat:

  • Szakmai érdekképviseleti tevékenység ellátása.
  • A .hu TLD névtér szabályozása, domainregisztrációs és eljárási szabályzatok megalkotása, valamint a .hu domainek delegálása, nyilvántartása és kezelése.
  • Platformot biztosítson internetszolgáltatók adatforgalmának Magyarország területén történő kicseréléséhez.
  • A biztonságos internethasználat, illetve az Internet biztonságos működésének elősegítése.
  • Olyan programok létrehozása, illetve támogatása, melyek elősegítik az internet és az okos eszközök használatát olyan társadalmi rétegek, csoportok számára, melyek helyzetüknél fogva ebből a szempontból hátrányos helyzetben vannak (így például: idősek, fogyatékossággal élők stb.).