VISION H2020 pályázattal a légi közlekedés biztonságának javításáért

A Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium Repülésirányítási és Navigációs Kutatócsoportja, Vanek Bálint vezetésével, partnerként szerepel a nyertes VISION H2020 projektben (Call : H2020-MG-2015_SingleStage-A Topic : MG-1.8-2015 (International cooperation in aeronautics with Japan). A projekt összköltsége: €1796878.41 európai és €1,824,752.28 japán oldalról, előbbiből a SZTAKI részesedése €250,062.5.

A VISION projekt a légi közlekedés biztonságának javítását célozza, okosabb technológiákat használva a légi jármű Navigációs és Irányítási rendszerének támogatására beleértve: 1/ a látás alapú rendszereket valamint 2/ a fejlett előrejelzési és rekonfigurálható irányítási módszereket. A projekt fókuszában a kritikus repülési helyzetek, különösen a földközeli operációs fázisok állnak, mivel az elmúlt évtizedek 169 halálos balesetének a fele fel- és leszállás közben történt. A megbízhatóság és teljesítmény folyamatos fejlesztésének ellenére, a Repülésirányítási Rendszerek összetettségüknek köszönhetően sok olyan forrást kénytelenek használni, amik hibalehetőségeknek és környezeti hatásoknak kitettek.

Legújabb európai és japán kutatási projektek alkalmaztak haladó megoldásokat ezen anomáliák legyőzésére, de az ipari transzferjüket lelassította a repülési tesztek hiánya, a fedélzeti komputerek és egyéb tanúsítási eljárások megkötései. A két oldal által elért technológiai készültségi szint (TRL) hasonló, de különböznek az előnyei és hátrányai: az európai módszerek megfelelnek az ipari és egyéb szabályozási megszorításoknak, a japánokat pedig saját platformon tesztelték repülés közben. Következésképpen a VISION az Európában és Japánban külön-külön megszerzett know-how-t és a tapasztalatot akarja összekombinálni, komoly fejlődést hozva ezáltal az elért TRL szintben.

A konzorcium felépítése:

  • Európai Unió: ONERA (EU oldali koordinátor, F), University of Exeter (UK), University of Bristol (UK), SZTAKI (H), Unmanned Solutions (ES) Dassault Aviation (F)
  • Japán: University of Tokyo (Japán koordinátor), JAXA, Ricoh Company., Ltd., Mitsubishi Space Software Company, Ltd., Electronic Navigation Research Institute