A Journal of Manufacturing Systems folyóiratban publikált Kardos Csaba, a SZTAKI kutatója

A SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának kutatója, Kardos Csaba első szerző nemrég szerzett doktori fokozatot. A folyóirat 54. lapszámában megjelent, „A constraint model for assembly planning” című, nyolcoldalas publikáció témája Kardos Csaba 100 százalékos sikerrel megvédett doktori disszertációjának második téziséhez kapcsolódik.

Emberként könnyen értelmezhetők az összeszerelési útmutatók színes ábrái, egy gép azonban nehezen rakja össze ezek sorrendjét, holott az optimális összeszereléshez szükséges a lépések részletes elemzése.

„Az összeszerelési folyamatok tervezése során a feladatok időigénye szempontjából felmerülő két gyakori probléma az optimális sorrend és erőforrás-választás, illetve az összeszerelés érvényességének ellenőrzése, részletes geometriai modelleken” – mondja Csaba –

„A két feladat együttes megoldása általában túlzottan komplex, a legtöbb eljárás emiatt külön kezeli ezeket, így az optimalizálást és a geometriai érvényességet egyszerre nem tudja garantálni.”

Erre nyújt megoldást a Journal of Manufacturing Systemsben olvasható cikk.

„A publikáció egy olyan korlátozás programozási modellt mutat be, amely kétkezes szerelési feladatok sorrendezésére és a szükséges erőforrások kiválasztására időoptimális tervet ad, továbbá képes a részletes geometriai ellenőrzés eredményeit a tervezés során korlátozások formájában érvényesíteni. Ezáltal egy integrált modellben egyesíthető a két általában elkülönülten kezelt tervezési szint.”

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a gép egy sor változó, például az alkatrészek mennyisége, súlya és a rendelkezésre álló szerszámok alapján készít egy tervet az optimális sorrendről. A terv részletes kiértékelése után, amennyiben az nem megfelelő, addig ismétli meg a folyamatot, amíg meg nem lesz az optimális és érvényes sorrend. Így egyszerre lesz meg az összes szükséges komponens és azok sorrendje is, értékes időt spórolva így.

Az eljárást három különböző esetben tesztelték: egy gömbszelep, egy kompresszor és egy pneumatikus henger esetében is sikerrel vizsgázott. Egyik legnagyobb előnye, hogy képes a tervezői tudást és a számítógépes tervezést együtt kezelni.

A publikáció társszerzői szintén SZTAKI-sok: Kovács András tudományos főmunkatárs és Váncza József laborvezető. A teljes, angol nyelvű cikk ide kattintva érhető el (PDF).