Erdélyben tartott előadást Bokor József professzor, a SZTAKI tudományos igazgatója

2019. november 22-én, pénteken a "Magyar Tudomány Napja Erdélyben - 160 éves az Erdélyi Múzeum-Egyesület" program keretében kolozsvári a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartott ünnepi, plenáris előadást Bokor József professzor, a SZTAKI tudományos igazgatója, akadémikus, az MTA alelnöke "Autonóm járművek irányítása: drónok, autók" címmel. 

Bokor József előadásában áttekintette azokat a valós kutatási irányokat, amelyek az „okos", illetve a különböző mértékig autonóm működésre képes légi és földi járművek létrehozására irányulnak. A járműdinamikai problémák tárgyalásától a környezet érzékelésén keresztül az autonóm manőverek megvalósításáig több megközelítést is bemutatott, ismertette azokat az irányításelméleti kutatásokat, amelyek a járműmozgásokat létrehozzák, beszélt arról, hogy a mesterséges intelligencia milyen szerepeket tud betölteni az „okos" irányítások tervezésében. Ismertette a zalaegerszegi tesztpálya autonóm járművek tesztelésére, továbbá az „okos"-város- és közlekedésirendszer-kísérletekre kialakított megoldásait.

Az idén "Értékteremtő Tudomány" alcímet viselő Magyar Tudomány Napja Erdélyben című rendezvényt már 18. alkalommal rendezték meg. A rendezvény fővédnöke Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt.