Kutatók Éjszakája 2021 a SZTAKI-ban - online, élő közvetítés

Kutatók Éjszakája - SZTAKI

 

Élő közvetítés

Az élő közvetítés 2021. szeptember 24-én, 17 órakor kezdődik.  Érdemes követni Facebook-oldalunkat  is a friss információkért.

Online programok

17:00 Társasozzunk robottal!
17:20 Digitális Holografikus Mikroszkópia
17:40 Robotos növénytermesztés, biztonságosan
18:00 Hogyan működik egy ajánlórendszer?
18:20 Robot School - Design meets Science (in English)
18:40 A folyamatosan megújuló Magyar Hidrológia Társaság 2021-es online vándorgyűlésének és kiemelt témáinak bemutatása
19:10 Primo - megfizethető számítógép a SZTAKI mérnökeitől 

Személyesen látogatható programok

SZERELJ KÖZÖSEN A ROBOTOKKAL!

Helyszín: 9026 Győr, Egyetem tér 1. Földszint, ÚT110

Turnusok:

17:00 - 17:30 - Regisztráció a turnusra ide kattintva!
17:30 - 18:00 - Regisztráció a turnusra ide kattintva!
18:00 - 18:30 - Regisztráció a turnusra ide kattintva!
18:30 - 19:00 - Regisztráció a turnusra ide kattintva!

A győri programra a regisztráció kötelező! 

A programok a Kutatók Éjszakája weboldalán is elérhetőek.


A programok részletes leírása

Társasozzunk robottal!

17:00 Társasozzunk robottal!

Előadó: Csempesz János

A Mistakos nevű társasjátékban műanyag székeket kell egymásra pakolni. Kézzel is kimondottan nehéz a játék, de egy robotkart játékkonzolos kontrollerrel vezérelve méginkább az. Az élő közvetítésben azt is bemutatjuk, milyen óvatosan manőverez a robot.

Társasozzunk robottal!

17:20 Digitális Holografikus Mikroszkópia

Előadó: Kiss Márton

Hogyan készítsünk térfogatvizsgáló mikroszkópot hagyományos mikroszkópunkból? Avagy, utazás a holográfia képalkotó világában Leia hercegnő nélkül, az algák földjén a vízben.

Robotos növénytermesztés, biztonságosan

17:40 Robotos növénytermesztés, biztonságosan

Előadó: Paniti Imre

Hogyan lehetne biztonságossá tenni a kollaboratív robotok bevonását a hidropóniás rendszerek üzemeltetésében? A SZTAKI közreműködésével indult HydroCobotics projektben többek között egy biztonsági protokoll létrehozása a cél, hogy olcsóbb és hatékonyabb legyen a fenntartható növénytermesztés.

Társasozzunk robottal!

18:00 Hogyan működik egy ajánlórendszer?

Előadó: Kelen Domokos

Mi alapján hozza fel a következő zeneszámot a Spotify? Hogyan találja ki egy számítógép az ember ízlését? Ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszolni az előadás során egy klasszikus ajánlórendszer-algoritmus bemutatásán keresztül.

Társasozzunk robottal!

18:20 Robot School - Design meets Science (In English!)

Előadó: Ottonie von Roeder

Ottonie von Roeder, an artist and designer from Germany is spending a month at SZTAKI to work on a joint project with the researchers of the Institute, on the behalf of Goethe Institute. The goal is to build a robot that has creative purposes. We take a look into that!

Társasozzunk robottal!

18:40 A folyamatosan megújuló Magyar Hidrológia Társaság 2021. év XXXVIII. Országos (Online) Vándorgyűlésének bemutatása

Előadók: 
Márkus Zsolt László
Szlávik Lajos
Vargha Márta

A Magyar Hidrológiai Társaság a vízzel foglalkozók 1917 óta működő országos szakmai szervezete. 40 éve tartanak évente országos vándorgyűlést – a pandémia miatt első ízben online formában. Öt szekcióban 72 tanulmány érkezett be, ezekből 39-et előzetesen, videó előadás formájában., a SZTAKI SSS platformján mutattak be. 2021. szeptember 14-15-én az online konferencia technikai megvalósítása is a SZTAKI-val együttműködésben történt. 22 élő előadás hangzott el, csaknem 400 regisztrált résztvevő számára. Ezekből két – közérdeklődésre számot tartó – előadás részletét mutatjuk be: a 11 éve történt vörösiszap-katasztrófáról és a COVID-pandémia szennyvízből történő kimutatásáról.

Társasozzunk robottal!

19:10 Primo - megfizethető számítógép a SZTAKI mérnökeitől

Előadó: Manno Sándor

A Primo a hazai számítógépgyártás egyik igazi különlegessége, amit a nyolcvanas évek Magyarországán megfizethető hobbiszámítógépnek szántak a SZTAKI mérnökei. Mint ilyen, egyedülálló kísérlet volt - a neve is ezt sugallja, ami olaszul elsőt jelent. Manno Sándor fejlesztőmérnök, aki maga is dolgozott a Primón, a gép történetéről, működéséről és felépítéséről beszél majd a Kutatók éjszakáján, bemutatva magát a klasszikus gépet is.

Társasozzunk robottal!

17:00 SZEMÉLYESEN LÁTOGATHATÓ PROGRAM GYŐRBEN: Szerelj közösen a robotokkal!

Előadó: Szűr Dávid

A SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia kutatóközpontjában évek óta foglalkozunk úgynevezett Ipar 4.0 megoldásokkal. A bemutatón többféle valódi alkatrészek szerelését mutatjuk úgy, hogy az egyes lépéseknél választani lehet, hogy egy robot vagy a látogató végezze-e el. Így bárki dolgozhat együtt (kollaboratív módon) a robottal. Emellett látható a komplex szerelési munkaállomás digitális modellje, amelyet különféle szenzorok segítségével valós időben jelenítünk meg. A gyártás és az informatika egyre szorosabb és átfogóbb kapcsolatát, az így kialakuló új technológiai megoldásokat és üzleti megközelítéseket hívjuk Ipar 4.0-nak. A digitalizáció segítségével ún. kiber-fizikai rendszerek alakulnak ki, ahol mindegyik berendezésnek a valódi (fizikai) példánya mellett egy digitális/virtuális (kiber) példánya is létezik, melyek mélyen összetartoznak és alkalmassá teszik a berendezést, hogy a felhasználóik sokkal átfogóbb és okosabb (smart) módon használhassák. Ennek a változásnak az egyik legizgalmasabb területe az újfajta robotizáció, amikor a robotok olyan környezetben dolgoznak, ahol ember is előfordul, sőt a robotok és az emberek közösen végeznek el feladatokat.

Helyszín: 9026 Győr, Egyetem tér 1. Földszint, ÚT110

Turnusok:

17:00 - 17:30 - Regisztráció a turnusra ide kattintva!
17:30 - 18:00 - Regisztráció a turnusra ide kattintva!
18:00 - 18:30 - Regisztráció a turnusra ide kattintva!
18:30 - 19:00 - Regisztráció a turnusra ide kattintva!


Kapcsolat

Laza Bálint
laza.balint@sztaki.hu
+36 1 279 6114