A SZTAKI is bekerült Európa egyik legjelentősebb tudásközpontjába

Magyarország - és a konzorcium tagjaként intézetünk is - teljes jogú tagja lett az Európai Innovációs és Technológiai Intézet információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó társulásának (EIT Digital), ezáltal az ország a digitális elit részévé vált, kutatási és innovációs potenciálja bekerült Európa egyik legjelentősebb tudásközpontjába - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az EIT Digital csütörtöki rendezvényén Budapesten.

Az EIT Digital innovációs és vállalkozásösztönző oktatási tevékenysége révén az európai digitális átalakulás egyik vezető szereplője. Azáltal, hogy az EIT Digital Budapest a szervezet teljes jogú tagjává lépett elő, a nyolc másik, nyugati partnerrel (Berlin, Eindhoven, Helsinki, London, Madrid, Párizs, Stockholm és Trento) azonos szintű szerephez jut, ami nemcsak az egész ország, hanem a közép-kelet európai régió számára is lehetőséget jelent a digitális átalakulás folyamatában.

A szervezet forradalmian új digitális innovációk piacra segítésével, valamint tehetséges vállalkozók támogatásával járul hozzá az európai gazdaság növekedéshez és az életminőség javításához. A budapesti csomópont 2012-ben konzorciumként alakult azzal a céllal, hogy felgyorsítsa a magyarországi és a közép-kelet európai innovatív infokommunikációs ökoszisztéma fejlesztését.

Budapest jelentős szerepet játszik az EIT Digital ARISE Europe nemzetközi kapcsolatépítési programban is, amely azokban az uniós országokban segíti a gazdasági fejlődést, amelyekben az uniós szervezet nincs jelen önálló központtal. A konzorcium alapító tagjai az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint az Ericsson Magyarország és a Magyar Telekom, illetve most csatlakozott négy új partner: az OTP, az MTA Sztaki, az Evopro és az E-Group.

Willem Jonker, az EIT Digital ügyvezetője elmondta: "Nagy izgalommal nyitjuk meg teljes jogú csomópontunkat Magyarországon, hogy magasabb szinten folytassuk innovációs és vállalkozásfejlesztő tevékenységeinket az országban és Európában egyaránt. Büszkék vagyunk arra, hogy az EIT Digital az EIT első és pillanatnyilag egyetlen tudásközössége, amely teljes jogú partnerrel van jelen Magyarországon."

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: "Magyarország kiemelt helyre került Európa egyik legjelentősebb tudásközpontjában. Egyike vagyunk az európai digitális elit országainak."

Innováció és vállalkozásfejlesztés

2012 óta az EIT Digital magyar partnerei 19 kutatás-fejlesztési projektet valósítottak meg a nyugat-európai partnerekkel együttműködve, a létrehozott termékek és szolgáltatások, piacra vitelében pedig az EIT Digital üzletfejlesztői csapata, valamint ipari partnerei segítettek. Továbbá, számos magyar cég, mint például a mobilalkalmazás-elemző szoftverrel piacra lépő App-Ray csatlakozott az EIT Digital Acceleratorhoz, hogy segítséget kapjon a nemzetközi piacra lépéshez.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: "Bankunk már a tavalyi évben elkezdte a közös munkát az EIT Digital, az ELTE, a Deutsche Telekom és a Berlini Műszaki Egyetem szakembereivel egy új pénzügyi technológiára épülő digitális, de nem hagyományos pénzügyi szolgáltatás kifejlesztésére. A szolgáltatás a KKV-knak jelent majd megoldást arra, hogy biztonságosan és hatékonyan intézzék pénzügyi és adminisztratív feladataikat, bárhonnan és bármikor. Ez a hazánkban még ismeretlen szolgáltatás a vállalkozások közötti együttműködést és az új üzleti lehetőségek kiaknázását is támogatja. Magyarországi ügyfeleink már az idén igénybe vehetik ezt a szolgáltatást, a későbbiekben pedig az a tervünk, hogy az OTP Csoport leánybankjain keresztül a közép-kelet európai régióban is elérhetővé válik ez a lehetőség ügyfeleink számára."

Vállalkozásösztönző oktatási programok

Az EIT Digital programjai az európai oktatási kínálat élvonalába tartoznak. A hagyományos oktatás és az online tanulás ötvözésével kialakított innovációs és vállalkozásösztönző képzések hozzájárulnak az oktatás színvonalának növeléséhez, és az EIT Digital partnerintézményeinek – egyetemeknek, kutatóintézeteknek és vállalatoknak – köszönhetően sokszínűbb és könnyebben hozzáférhető, magas színvonalú tananyagok készülnek.

A mesterképzés digitális vállalkozóvá neveli a hallgatókat, a doktori program a piaci igényekre választ kereső, ipari beágyazottságú informatikus mérnököket képez. A már dolgozó szakemberek az egész életen át tartó tanulást támogató szakmai továbbképzési kínálatból választhatnak, mely segíti őket, hogy lépést tartsanak az infokommunikációs fejlődéssel, és így innovatív módszerekkel tegyék sikeresebbé cégüket.

Az EIT Digital mesterképzése keretében Budapesten négy szak közül választhatnak az informatika iránt érdeklődő hallgatók: a Szoftver- és szolgáltatás-architektúrák, Biztonság és adatvédelem, Digitális média és kommunikációs technológiák, valamint a Beágyazott rendszerek területén képezhetik tovább magukat az alapképzés elvégzését követően.

Horváth Zoltán, az EIT Digital Budapest igazgatója, az ELTE Informatikai Karának dékánja elmondta: "A teljes jogú tagság elnyerésének hátterében a budapesti központ intézményei által megvalósított hozzáadott érték elismerése áll, mint például az ELTE, a magyar hagyományoknak megfelelően erős matematikai alapokra épülő informatikai képzésének magas színvonala, és a közös mesterképzésben és a doktori programban betöltött szerepe."