Nincs elfecsérelt idő, feleslegesen kidobott anyag – ez az Ipar 4.0 a magyar szakemberek szerint

Az Ipar 4.0 nehezen körülírható, tárgyiasítható fogalom, ám a használt technológiákkal járó előnyöket annál inkább könnyebb megfogalmazni. Az autopro.hu megkérdezte a magyar járműipar szereplőit, milyen pozitívumokat sorakoztatnának a fogalom mögé.

"Eddig az volt a tendencia, hogy felülről jövő utasítások alapján működik egy termelő rendszer: a gyártósorra érkezik a parancs, hogy mekkora mennyiséget mikorra kell adott termékből gyártani – véli Haidegger Géza, az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa. – Az egymással kommunikáló berendezések és rendszerek korában azonban egyirányú kommunikációval, az utasítások továbbításával működtek. Mára a termelőrendszerek kihasználják a kétirányú kommunikációt. A számítógép által vezérelt gyártósorok feldolgoznak, mérnek, becsléseket végeznek, így a központ vagy bármely erre jogosult szereplő képet kap olyan adatokról, amelyekről korábban nem. Például: a fennálló gyártás során milyen fokú termelési kopás áll be és mikor szükséges karbantartás. Ennek révén megvalósítható az optimális gyártási tevékenység, a pontosan kiszámolt rendben végzett munka nulla selejtet fog termelni. Vagyis: nincs elfecsérelt idő, pocsékba ment anyag. A termelésből kinyert adatok helyes használatával olyan növekedés érhető el, ami korábban csak elméletben volt elképzelhető."

A további interjúalanyok, köztük Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár gondolatai, valamint a teljes interjú ezen a linken olvasható.