Fiatal kollégák sikeres fejlesztései

Laborunk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a következő generáció képviselői számára lehetőséget és korszerű környezetet biztosítson az egyetemeken bevett komoly elméleti képzés ipar közeli és életszagú gyakorlatba ültetésére. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki karával kialakult sokéves partneri viszonynak hála évről évre projektfeladatok, tudományos diákköri kutatások és diplomamunkák készülnek laborunk munkatársainak témavezetésével, a labor kutatási infrastruktúráját felhasználva és azt a diákokkal együtt folyamatosan fejlesztve. Azon tehetséges hallgatók, akik egy-egy ilyen lehetőségen bizonyítottak, utóbb bekapcsolódhatnak kutatási projektjeinkbe.

Ifjú munkatársaink első megvalósított önálló projektjük során a labor SmartFactory elnevezésű, kiber-fizikai minta-gyártórendszer Festo Didactic Robotino® típusú szállító robotjainak vezérlését fejlesztették, valamint integrálták a rendszervezérlőbe. Megvalósításuk összhangban áll az Ipar 4.0 kutatási irányvonalaival.

A Robotinok egy mikroszámítógépen futó, web-alapú prototípus diszpécser rendszeren keresztül vezérelhetőek manuálisan, vagy a SmartFactory rendszer többi egységével összehangolva automatikusan is. A diszpécser rendszer és az egységek TCP kommunikációs csatornán kommunikálnak. A robotok rendszeresen üzeneteket küldenek a vezérlő rendszernek aktuális állapotukról, valamint manuálisan is lekérdezhető minden szenzoruk és aktuátoruk aktuális értéke és az aktuális pozíciójuk is.

A rendszer úgy lett kialakítva, hogy több Robotino párhuzamos működése a lehető leghatékonyabb módon történjen. A fejlesztés során a legfontosabb szempont a megbízható működés, a pontosság, és a folyamatos visszajelzés volt. Nagy hangsúlyt kapott, hogy a kifejlesztett rendszer könnyen átültethető legyen más önjáró robotokat (Automated Guided Vehicle) használó környezetekbe.

A 2016. Európai Robotika hét során laborunkban a gesztusvezérlésű robotkarok mellett találkozhatnak az érdeklődők a Robotinokkal is. (2016. November 18-27.)

Robotino