A SZTAKI kutatói meglátogatták a Hitachi Research and Development Group létesítményeit

A SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriuma (EMI) és a Hitachi Research and Development Group együttműködése évtizedes múltra tekint vissza – e kapcsolatok újabb jeles eseményeként a közelmúltban az EMI munkatársai a Hitachi két létesítményét is meglátogatták.

A SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriuma és a Hitachi Research and Development Group sok éve működik együtt alkalmazott kutatási, fejlesztési projektekben. A kutatás tárgyát ezekben jellemzően olyan valós, ipari termeléshez köthető gyakorlati problémák képzik, mint a gyártórendszereket érő változásokhoz alkalmazkodó feladatütemezés, vagy a gyártási folyamatok átláthatóságának növelése ténylegesen kinyerhető – olykor hiányos, hibás – adatok felhasználásával.

A feladatok rendszerint a Hitachi cégcsoport valamely termelési üzletágából származnak, megoldásukhoz a SZTAKI kutatói sokszor támaszkodnak korábban ipari gyakorlatban nem alkalmazott tudományos ismeretekre, vagy kifejezetten a feladatra szabott alkalmazott kutatási eredményekre. A SZTAKI és a Hitachi kapcsolata az elmúlt években rendkívül sikeresnek bizonyult, amiről számos színvonalas publikáció, szabadalom és ipari gyakorlatban alkalmazott fejlesztés tesz tanúbizonyságot.

A SZTAKI munkatársainak 2023 júliusában lezajlott látogatására az adott kedvező alkalmat, hogy az IFAC World Congress 2023 konferenciának Yokohama városa adott otthont. A konferencián mind a SZTAKI, mind a Hitachi Research and Development Group képviseltette magát számos előadással, ill. kiemelt téma köré szervezett szekció megtartásával.

A konferencia ideje alatt a SZTAKI munkatársai meglátogatták a Hitachi néhány éve megnyitott „Kyōsō-no-Mori” kutatási-fejlesztési létesítményét, melynek kialakításában és működtetésében fontos szempont a felhasználói közösségek aktív bevonása a kutatási, fejlesztési, innovációs tevékenységekbe. Az eseménysorozat lezárásaként a SZTAKI munkatársai a Hitachi Research and Development Group Yokohama-i kutatási létesítményét is megtekintették. A látogatás részét képezte egy eszmecsere a partnerek jelenlegi kutatási, fejlesztési tevékenységéről, kiemelt eredményeiről és kompetenciáiról, melyen a Hitachi és a SZTAKI mellett a University of Michigan is képviseltette magát.