Sikerrel zárult a SZTAKI által koordinált ADVANCE-projekt

Intézetünk koordinálásával sikeresen lezárult a még 2010. októberében indult ADVANCE -projekt , mely egy innovatív prediktív analízis alapú döntéstámogató felületet fejlesztett ki, hogy a logisztika új kihívásaira versenyképes megoldások születhessenek.

A logisztikai rendszerekben havonta több mint 1 milliárd új információelem keletkezik (vásárlók rendelései, raklap-jármű mozgások, GPS információk, irányítószámok, depó adatok stb.): minden nap minden percében a szállító járművek százain utazó raklapok ezrei,  több mint egymillió ügyfél, több százezernyi irányítószám, mindegyik többféle szolgáltatás követelményekkel. A legalább 50 milliónyi adatban rejlő mintázatok és összefüggések csak intelligens adatbányászati eszközökkel kezelhető, amely összefonódik a milliárdnyi adatot elemző hosszú távú stratégiai döntéshozatallal.

Az EU FP7 és Széchenyi Terv támogatásában egyaránt részesülő ADVANCE szoftver egy duális rálátást nyújt a szállítási követelményekre vonatkozóan, és elősegíti a döntéshozatalt az információk legutolsó pillanatfelvételére és a legjobb mesterséges intelligencia módszerekre támaszkodva. Adatbányászatot, gépi tanulást és optimalizálási technikákat alkalmazunk strukturált, de lokálisan korlátozott adatok aggregálására, valamint lokális irányítási döntések javításához felhasználható információk kinyerésére (üresen futás minimalizálása, nem teljesített határidők korai detektálása, a partnerektől várható adatok módosulásának előrejelzése, stb.). A kulcsfontosságú végfelhasználok meglátásainak és tapasztalatainak figyelembevételéhez az ADVANCE integrálta az emberi szakértelmet főleg adatbányászati algoritmusokkal és elosztott adatbányászattal.