Az ELKH ARP Aroma fejlesztéséről ír az ausztrál Describo hírlevele

Az ELKH ARP Aroma fejlesztéséről ír az ausztrál Describo hírlevele legfrissebb számában Az ELKH ARP projekt fő célkitűzése a kutatási adatok tárolására, archiválására és megosztására alkalmas szoftver platform létrehozása. Az ARP szoftverrendszerét (ARP platform) a SZTAKI DSD Elosztott Rendszerek osztálya tervezte és hozta létre. Ehhez a rendszerhez fejlesztették most az AROMA nevű bővítményt, mely újabb adatcsomagolási megoldással egészíti ki az eddigi megoldást. A bővítmény a Describo szoftveren alapul.

Az ELKH ARP rendszer adatcsomagok kezelését végzi a FAIR adatkezelési irányelveknek megfelelően. Az adatcsomagok, melyek a kutatási adatokból származnak, fájlok és azokkal kapcsolatos metaadatok összessége. Az ARP projekt központi eleme a Harvard Dataverse adatrepozitórium, amely lehetővé teszi ezeknek az adatcsomagoknak a tárolását és kezelését. Ez a szolgáltatás a magyar kutatóközösség számára már ma is elérhető Concorda néven.

A projekt keretében az AROMA (ARP RO-Crate Manager) egy olyan rendszer komponensként, kiegészítő szolgáltatásként került kifejlesztésre és bevezetésre, amely a Dataverse rendszerét bővíti egy új RO-Crate alapú adatcsomagolási megoldással. Az RO-Crate (Research Object Crate) specifikáció a kutatási adatokkal foglalkozó közösség által elkészített ajánlás, kváziszabvány. Egy RO-Crate csomag egybecsomagolva tárolja a fájlokat és azok leíró metaadatait. A metaadatok leírása a szintén szabványos JSON-LD formátumban történik, és a kutatók igényeihez igazodó metaadatsémák használatával teszi lehetővé a csomag minél inkább FAIR kompatibilis leírását.  Az RO-Crateként való csomagolással és a megfelelő nemzetközi metaadatsémák alkalmazásával a kutatási adatok hordozása, exportja, importja, más rendszerekben történő értelmezése és felhasználása válik egyszerűbbé.

AROMA (ARP RO-Crate Manager) rendszer

Az ARP projekt részeként kiegészítettük a Dataverse rendszert RO-Crate csomagok export-import támogatásával, valamint az AROMA és Dataverse rendszerek integrációjával. A teljes rendszer segítségével a kutatóknak nemcsak a Dataverse rendszerében elérhető metaadatolási lehetőségek állnak rendelkezésre, hanem finomabb adatleírási lehetőségek is, amennyiben egy adott Dataverse adatcsomagot RO-Crate csomagként kívánnak tárolni avagy publikálni.

Az AROMA rendszert a nyílt forráskodú Describo szoftveren alapulva valósítottuk meg. A Describo az RO-Crate-ek kezelésére szolgáló webkomponens, amit az ausztrál University of Queensland egyetemen kezdtek el fejleszteni, és a SZTAKI is aktív közreműködője e projektnek. A Describo önmagában csak az RO-Crate-ek metaadat leírójának, az ro-crate-metadata.json fájlnak a szerkesztésére szolgál. Az AROMA ezt egészíti ki további, az ARP platfom rendszeréhez illeszkedő adatkezelési szolgáltatásokkal. Az AROMA rendszerszolgáltatásai elérhetők közvetlenül a Dataverse-en belül is, így egyszerre kezelhetők a Dataverse-ben megadható metaadatok és az azt kiegészítő RO-Crate metaadatok is.