2023-ban is sikeres Elektronikus Aláírás Napja konferenciát rendeztek a SZTAKI-ban

2023. június 30-án sikeresen lezajlott a harmadik Elektronikus Aláírás Napja, avagy eSignDay konferencia, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), az INTEGRITY Kft. és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), valamint az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) közös szakmai rendezvénye. A köszöntőket követően az érdeklődők először megismerhették a NISZ megoldásait, azok gyakorlati tapasztalatait, és a folyamatban lévő fejlesztéseiket.

Ezt követően a pénzügyi szektornak az elektronikus írásbeliségre vonatkozó előírásait ismertették az előadók. Még az első szünet előtt szó esett a bizalmi szolgáltatókra a kibertanúsítási törvény miatt háruló új feladatokról. A szünetet követően az elektronikus ügyintézés pillérjeiről hallhattak a jelenlévők, majd megismerhettek az EUID Walletről eddig elérhető információkkal, és a NIS2 változásaival.

A délelőtti programot egy a bizalmi szolgáltató azonosítási lehetőségeiről szóló előadás zárta, melyben bemutatkozott a Microsec eID Kioszk megoldása is, amely az eSzemélyi azonosítását szolgáltatását használva lehetővé teszi egy tanúsítvány beszerzést, méghozzá percek alatt. A délutáni programban a hallatóság megismerhette az Attribútum tanúsítványok szabványainak állását, majd ezt követően az i4p Trident HSM-jének hátterét. Bemutatkozott a e-PostOffice az első minősített kézbesítési szolgáltató, valamint a bemutatkoztak a legújabb kutatási trendek.

Az utolsó szünetet követően már csak két előadás maradt: az egyik bemutatta az intelligens közlekedésben használt V2XPKI-t, míg a másik előadás megpróbált eloszlatni pár tévhitet a látható aláírással kapcsolatban. A hibrid rendezvényt online hozzávetőleg 140 fő követte, és személyesen több mint 40 érdeklődő vett részt a konferencián.