2. helyezést ért el egy általános iskolás az NJSZT országos versenyén a Primo számítógépről készült videóval

2023. június 17-én, szombaton délelőtt tartották a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában a Neumann 120 képzőművészeti diákpályázat kilenc nyertesének - három korcsoport 1-3. helyezettjeinek - díjátadóját. Kanizsai Patrik László, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános iskola tanulója „A Neumann-elvű PRIMO számítógép eredeti modelljének bemutatása, valamint a PRIMO 3D modelljének elkészítése” című, magas színvonalon kivitelezett pályaművét a szakmai zsűri az 5-8. évfolyamos korcsoport 2. helyezésével díjazta.

A benyújtott pályaműveket négytagú szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai voltak: Dénes Gábor operatőr és filmrendező, Hajdó Ákos, a Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatója, Sztojánovits Andrea fényművész és Talyigás Judit oktatási szakértő. Az okleveleket és díjakat Szalay Imre, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) ügyvezetője adta át. A pályázati felhívásra több mint 100 pályamű érkezett. 

Kanizsai Patrik László, ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános iskola tanulója „A Neumann-elvű PRIMO számítógép eredeti modelljének bemutatása, valamint a PRIMO 3D modelljének elkészítése” című, magas színvonalon kivitelezett pályaművét a szakmai zsűri az 5-8. évfolyamos korcsoport 2. helyezésével díjazta.

A Primo a hazai számítógépgyártás egyik igazi különlegessége, amit a nyolcvanas évek Magyarországán megfizethető hobbiszámítógépnek szántak a SZTAKI mérnökei. A cél az volt, hogy a gép olcsón megvásárolható legyen, ezért sok dolgon spórolni kellett. Például grafikus chip nélkül sikerült megvalósítani a grafikus képernyőt, valamint a kapacitív (érintős elven működő) billentyűzetet is a SZTAKI-ban gyártották. A korban nagyjából egy mosógép áráért volt kapható, de a tápegységet még külön kellett megvenni hozzá.

A fotón: Szalay Imre, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) ügyvezetője és Kanizsai Patrik László.