Nov 2018
23/11/2018

Komplex infrastruktúrák és szolgáltatások építése hibrid multi-cloud rendszerekben - Kacsuk Péter előadása

 

Az Intézet vezetősége által 2017-ben publikációs díjban részesített kutatók közül következő alkalommal Kacsuk Péter, a Párhuzamos és Elosztott Rendszerek  Kutatólaboratórium vezetője tart előadást november 23-án, pénteken 10.30-kor Kende utcai épületünk Nagytanácsteremben.

Az előadás címe: Komplex infrastruktúrák és szolgáltatások építése hibrid multi-cloud rendszerekben

Az előadás absztraktja: A cloud rendszerek egyre népszerűbbek, mert hatékonyan támogatják a kutatási és ipari infrastruktúrák kialakítását a fizikai gépek beszerzésénél és telepítésénél nagyságrendekkel rövidebb idő alatt. Ugyanakkor a komplex infrastruktúrák és szolgáltatások kialakításához komoly cloud szakértelem szükséges, ami lassítja a fenti igen pozitív folyamatokat. A PERL laborban több év óta kutatjuk annak a lehetőségét, hogy a komplex infrastruktúrák és szolgáltatások kialakításának idejét az egyszerű infrastruktúrák kialakításának idejéhez közelítsük és az ehhez szükséges cloud szakértelem igényét a minimálisra csökkentsük. Ráadásul ezt olyan multi-cloud környezetben is biztosítani akarjuk, ahol az egyidejűleg felhasznált cloud rendszerek típusa és használati protokolja jelentősen eltérhet egymástól. Erre különösen az akadémiai/egyetemi cloud rendszerekben van nagy szükség, melyek kapacitása sok esetben nem elegendő a feladat méretéhez képest és ezért egyidejűleg több cloud igénybevételére van szükség.
Az előadásban bemutatom azokat a magasszintű szoftver eszközöket és szolgáltatásokat, amiket a fenti kutatások eredményeképpen fejlesztettünk ki. Az Occopus cloud menedzser és orkesztrációs eszközzel komplex infrastruktúrák széles választéka támogatható. Példaként a manapság nagyon divatos big data alkalmazásokhoz szükséges Hadoop és Spark infrastruktúrák létrehozását mutatom meg, ill. egy a bioinformatikában gyakran használt módszer, a molekula dokkolás támogatását. Az Occopus használatát tovább egyszerűsítő absztrakció a Flowbster workflow rendszer, ami nagy mennyiségű adat stream-jellegű feldolgozását támogatja a cloud-ban és a workflow-ban rejlő különböző párhuzamossági lehetőségek kihasználásával. A Data Avenue szolgáltatás nagy adatmennyiségek mozgatását teszi lehetővé különböző típusú cloud tárolók között, ill. cloud és egyéb típusú tárolók között. Végezetül a MICADO keretrendszer lehetővé teszi, hogy komplex alkalmazásokat és szolgáltatásokat (mint pl. a sok-felhasználós Data Avenue szolgáltatás) automatikusan skálázható módon hozzunk létre a legkülönbözőbb cloud rendszerekben is.
Az előadásban bemutatott szoftver eszközöket egy EU FP7 (CloudSME) és két H2020 projekt (COLA es CloudiFacturing) keretében fejlesztettük ki, ahol elsősorban ipari partnerek használják a fenti eszközöket. Ugyanakkor ma már az MTA Cloud felhasználói is elérhetik és alkalmazhatják kutatómunkájuk során a fenti eszközöket.

Az előadáshoz kapcsolódó publikációk:

 

Az előadás nyelve: magyar.

Az esemény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel látunk!

Add to calendar 2018-11-23 2018-11-23 UTC Komplex infrastruktúrák és szolgáltatások építése hibrid multi-cloud rendszerekben - Kacsuk Péter előadása Az Intézet vezetősége által 2017-ben publikációs díjban részesített kutatók közül következő alkalommal Kacsuk Péter, a Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium vezetője tart előadást november 23-án, pénteken 10.30-kor Kende utcai épületünk Nagytanácsteremben. - Tamás Szirányi sziranyi.tamas@sztaki.hu

Responsible Department

Contact

Email
sziranyi.tamas@sztaki.hu
Phone
+36 1 279 6106