Tudományos projektek

2018. jan. 1. – 2019. dec. 31.

A projekt tartalma és célja az újszülöttek, különösen a koraszülött csecsemők halálozási arányát csökkentő, életben maradásának és életkilátásaiknak javítását szolgáló alap és alkalmazott kutatások eredményeinek felhasználásával támogatott fejlesztést tervezünk megvalósítani,  amely célt a konzorciális partnerek magas fokú tudományos ismereteivel és a legkorszerűbb technológiák felhasználásával érhetünk el. Eredményeként, piacképes technológiák kerülnek megalkotásra., új orvostechnikai prototípus készülékek, export és piacképes világszínvonalú termékek jönnek létre.

2017. szep. 1. – 2019. aug. 31.

Digitális holografikus mikroszkópiát sikeresen alkalmazzuk ritka minták elemzésére, mert akár százszor akkora térfogat vizsgálható vele, mint egy hagyományos mikroszkóppal. Erre eddig Gábor féle in-line architektúrát alkalmaztunk, de az ikerkép és nullad rendű tagok a rekonstruált objektumok képét szennyezik. A fázis visszaállítása, ami eltünteti ezeket a zajokat és az objektumok alakját is megmutatja, sajnos hosszú (nagy Fresnel szám esetén pedig kimondottal hosszú) iteratív eljárással valósítható meg.

2017. szep. 1. – 2019. aug. 31.

Különleges, korszerű anyagok, modern anyagtechnológia: Új csomagolóanyag kialakítására irányul a projekt. Ennek megfelelőn a piaci igények alapján cél egy környezetbarát, a környezeti terhelést jelentősen csökkentő technológiai fejlesztés megvalósítása. A gyártás folyamán használt címke nem tartalmaz ragasztóréteget, ezért azt nem kell vegyszeresen eltávolítani a flakonról, Illetve nem tartalmaz hordozóréteget, mely a hagyományos címkeknél a felhasználás után hulladékot képez.

2016. júl. 1. – 2017. júl. 31.
Két kamerás fedélzeti látórendszer
Két kamerás fedélzeti látórendszer

Részlegünk az MTA-SZTAKI ISAAC belső pályázatának keretében egy olyan két kamerás látórendszert fejleszt, amely az intézet Sindy robotrepülőgépére felszerelve képes valós időben detektálni és követni egy másik kis méretű robotrepülőgépet, i

2015. okt. 1. – 2018. szep. 30.

Endoszkópos diagnosztikán alapuló, szoftverrel támogatott klinikai eszközök fejlesztése

Modern multi-funkciós mérőeszközök fontos szerepet játszanak a pontos orvos diagnosztikában. Jelen munkánk célja endoszkópok, mint képalkotó orvosi mérőműszerek támogatása multi- vagy hiperspktrális  megvilágítással, ahol a megvilágítás kívánt spektrum kompozíció kis sávszélességű színekből tetszőlegesen, nagy sebességgel kikeverhető.Endoszkópos diagnosztikán alapuló, szoftverrel támogatott klinikai eszközök fejlesztése

2015. szep. 22. – 2017. jún. 30.

A jelenleg alkalmazott sebességmérő eszközök jellemzően RADAR vagy LIDAR alapúak, melyek aktív érzékelési technológiákon alapulnak. Ezek a berendezések áruk és méretük miatt nem alkalmasak a Smart City koncepció részeként egy elosztott szenzorhálózatban való alkalmazásra. A projekt keretei között kifejlesztésre kerülő CMOS képalkotó szenzor képes egyidejűleg ellátni a hasonló eszközökkel szemben támasztott követelményeket (sebességmérés, képkészítés a járművek azonosításához) kis méret, alacsony bekerülési költség és fogyasztás mellet.

IOL

2014. jan. 1. – 2016. jún. 30.

A szürkehályog hatékonyan gyógyítható új mesterséges szemlencsék beültetésével. Mivel a beültetett mesterséges szemlencsék fokuszát nem tudja állítani a szemünk, ezért a legmodernebb mesterséges szemlencsék több fókuszúak, hogy a páciens egyszerre közelre és távolra is lásson vele. A projekt keretében célunk szimulációkon keresztül megvizsgálni, hogy a különböző neurális adaptációs mechanizmusok segítségével hogyan, mikor és mennyire tud az idegrendszer alkalmazkodni a lencseátültetés utáni, speciálisan megváltozott optikai leképezéshez a többfókuszú lencsék esetén.

2013. jan. 1. – 2015. dec. 31.

Program keretében egy új mikrobiológiai mérőberendezést fejlesztettünk ki, amely ötvözi a fluoreszcens objektumok detektálását a holografikus mikroszkópok közepes felbontásával és kiterjedt mélységélességével. Így egy olyan berendezés jött létre, amely képes detektálni a fluoreszcens objektumok pozícióit egy nagyobb térfogatban, ezek lehetnek auto-fluoreszcens objektumok, pl.

2011. feb. 10. – 2014. dec. 31.

Kiloprocesszoros tömbszámítógép architektúrák kidolgozása komplex számításigényes problémák megoldására.

2009. jún. 1. – 2013. már. 31.

A TERASTART célja megalapozni egy elméleti eljárást és kompakt analitikiai rendszert, mely az elektromágneses spektrum terahertz-es (THz) tartományának tanulmányozására és felhasználására alkalmas.
Célunk a spektrum ebben a tartományában újszerű single- és multi-band képalkotó, látványértelmező, és analitikai eljárások, eszközök kialakítása, mely nagyfelületű párhuzamos time-domain spektoszkópiára és integráló képalkotásra képes.