Termelésszimulációról tartottak tréninget a SZTAKI kutatói

Hogyan modellezzük a logisztikai és termelési folyamatokat? Mely esetekben folyamodjunk modellezéshez? Folyamodjunk-e egyáltalán? Ezekre a kérdésekre adott választ a november 20-i workshop.

A tréninget a SZTAKI-n belül működő EPIC Kiválósági központ munkatársai, Kádár Botond, Szaller Ádám, Czirkó Dávid, Lénárt László, Beregi Richárd és Vén Zoltán tartották.

A nap első fele a megközelítés elméleti oldaláról szólt. A termelésszimuláció összetett téma, ami előkészítést igényel, ugyanakkor megvannak a saját korlátjai és veszélyei. Fontos, hogy nem minden probléma oldható meg szimulációval, a különféle rendszerek szimulálásához pedig más-más modellekre lehet szükség. A szimulációs projektekben az első lépés mindig a probléma meghatározása; enélkül nagyon nehéz lenne hatékony modellt alkotni. Arra is van lehetőség, hogy a modell optimalizációs modullal való összekötése révén optimalizáljuk a termelési lánc paramétereit.

A délután folyamán a résztvevők a fentieket ültethették át a gyakorlatba: csoportokban oldottak meg gyártási problémákat, szimulációval. Az elméleti termelési láncot úgy kellett módosítani, hogy olyan hatékony legyen, amennyire csak lehetséges. Ehhez meg kellett határozni a pufferméretek és az emberi feladatokat, csakúgy, mint a gépek számát vagy az alkatrészszállítók mennyiségét. A csoportoknak össze kellett foglalniuk és prezentálniuk a megoldásukat, elmagyarázva, hogyan jutottak el a megoldásig.

Az EPIC 2021-ben újabb szimulációs tréningeket tervez.