Termelésoptimalizálással a maximális hatékonyságért – a SZTAKI és partnerei Ipar 4.0 megoldásáról írt az IT Business

A termelési rendszerek modellezéssel és egyéb informatikai megoldásokkal történő optimalizálása az Ipar 4.0 folyamat egyik fontos lépése, amivel a BME és a SZTAKI kutatói is foglalkoznak. A SZTAKI és a német Fraunhofer Társaság együttműködésével létrejött EPIC InnoLabs a Siemens megoldásait használva állította össze a Digitális gyártás és termeléstervezés címet viselő modellt.

„A szcenárióban azt tudják vizsgálni, hogy az üzem cellaelrendezése hogyan befolyásolja a kihozatalt. A cellaelrendezés gyors beviteléhez egy lapozótáblán helyezik el a gépeket szimbolizáló kártyákat, ezt egy kamerás rendszer digitalizálja, és betölti a szimulációs szoftverbe. Az eredmények azt mutatják, hogy a cellaelrendezésnek igen jelentős a hatása a kihozatalra. Az egy műszak alatt legyártható késztermékek daraszáma a cellaelrendezés függvényében a szcenárióban 140 és 240 között változik, vagyis az optimalizációnak igen nagy hatása lehet a termelésre” – írja a cikk.

„A teljesen automatizált gyártástervezés, gyártásütemezés lehetőséget teremt arra, hogy a piaci igények kiszolgálásában is szintet lépjünk, megvalósulhasson az egyedi tömegtermelés, amire egyébként például az autóiparban már látunk megoldásokat. Ezeknek a feladatoknak az elvégzésére léteznek fejlett szoftverek, és a mi központunkban is bemutatunk ilyen alkalmazási lehetőséget” – idézi az írás Kovács Lászlót, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kialakított Ipar 4.0 Technológia Központ vezetőjét.

Illusztráció: IT Business