A SZTAKI kutatóinak publikációjáról ír a Telex.hu

A SZTAKI kutatóinak publikációja segít összhangba hozni a járványhelyzettel kapcsolatos stratégiai döntések komplex szempontrendszerét.

Péni Tamás, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa, Csutak Balázs, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium fejlesztő munkatársa és Szederkényi Gábor, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos tanácsadója a szabályozáselmélet szakértőiként nyilatkoztak a Telexnek. A Nonlinear model predictive control with logic constraints for COVID-19 management című publikációjuk a Nonlinear Dynamics című folyóiratban jelent meg. Társszerző és nyilatkozó volt Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének sztármatematikusa is.

Kutatásukban arra keresték a választ, hogy miként lehet megtalálni a tökéletes egyensúlyt a totális lezárások és a népesség teljesen szabad mozgása között. Előbbi hat hónap teljes karantént jelentene, utóbbi pedig rengeteg megbetegedést. A beavatkozásokkal kapcsolatos egyik legfőbb téma kimenetek költségeinek súlyozása volt. A kutatók a március 11. és szeptember 11. közötti féléves időszakot modellezték.

„A modell egyik fontos gyakorlati tanulsága, hogy a járványkezelésben kulcsszerepe van annak, hogy időben vezetik-e be a korlátozásokat. A hamarabb meghozott intézkedés sokkal alacsonyabb költséggel adja ugyanazt az eredményt, mintha később hoznák meg. A késlekedés után már hiába tervezik meg optimálisan az elfojtási stratégiát, a járványgörbe sokkal kevésbé fog visszaesni” – írja Bolcsó Dániel cikke.