Szakmai egyeztetés az NICT-n

2012. július 19-én Prof. Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia, Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) tudományos igazgatója, látogatást tett az egyik legnagyobb Japán kutatóintézetben, a National Institute of Information and Communication Technology (NICT) központjában, ahol Dr. Hiroshi Kumagai (Vice President), Dr. Yasuhiro Koyama (Director) és Mr. Masahiko Fujimoto (Executive Director) fogadta, hogy az NICT szakmai és tudományos koncepcióiról, feladatairól valamint magyarországi kapcsolatokról tárgyaljanak.

A látogatás célja a közös kutatási lehetőségek áttekintése és kialakítása volt. A tárgyalások az NICT vezető kutatóintézeteiben folytatódtak tovább. A Network Security Research Institute-ban Dr. Y. Takahashi (Director General) és a Photonic Network Research Institute-ban Dr. T. Miyazaki (Director General) vezetésével, a laboratóriumok megtekintésével egyetemben, beszéltek az együttműködési lehetőségek szakmai részleteiről, egyebek között a “cyber”-biztonsági, a kvantum-ICT, az új generációs számitási architekturák és hálózati megoldások kutatási eredményeiről.

A találkozót Baranyi Péter (MTA SZTAKI) és Magyar Gábor (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem /BME/) készítette elő. A megkezdett tudományos egyeztetés folytatását Erdős Attila, a tokiói nagykövetség TéT attaséja koordinálja. A látogatással az MTA SZTAKI egyúttal kifejezte azon szándékát, hogy csatlakozzon a  BME valamint az NICT kezdeményezésére 2012. április 16-án, a Japán Nagykövetségen ünnepélyes keretek között létrejött MoU (Memorandum of Understanding) fő céljaihoz.