Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban: online, élő közvetítés

A járványhelyzet miatt 2020-ban a SZTAKI virtuálisan, online, élő közvetítés formájában várja a látogatókat a Kutatók Éjszakájára. 

2020-ban négy programmal várjuk az érdeklődőket, melyek november 27-én ezen az oldalon lesznek majd megtekinthetőek.

17:00 Okosgyár kicsiben - apróknak és nagyoknak

Előadó: Beregi Richárd

Mi történik egy gyárban a színfalak mögött? Mitől okos egy gyár? Miért jó, hogy okos? Milyen jövőt tartogatnak az üzemek a dolgozóiknak? Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ a SZTAKI SmartFactory minigyárában a kíváncsiak.

17:25 Egyszerű az embernek, bonyolult a robotnak I. - portrérajzolás

Előadó: Cserteg Tamás

Nem mindenki tud portrét rajzolni. Viszont a SZTAKI kutatói értenek a mesterséges intelligenciához és tudnak robotot is programozni, ezért építettek egy portrérajzoló robotot, ami rajzol helyettük. De vajon hogyan működik?

17:50 Egyszerű az embernek, bonyolult a robotnak II. - gépkiszolgálás

Előadó: Tipary Bence

Emberként nem jelent gondot szétszórt tárgyakat elpakolni a helyükre. Robottal ez mégis mennyire lehet nehéz? Szükség van ilyesmire a gyárakban? Az autonóm gépkiszolgálás miértjeivel és technikai rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az előadásban.

18:15 Eötvös Loránd Ság hegyi mérései

Előadó: Márkus Zsolt László

A Ság tanúhegy Celldömölk fölött 279 méter magasan emelkedik. 1891-ben a hegy platóján Eötvös Loránd végzett méréseket Eötvös Loránd a róla elnevezett torziós ingával. A program keretében interneten elérhető, fotó alapú gömbpanorámaképek segítségével Virtuális sétában és okostelefonos alkalmazásban elérhető GPS-alapú interaktív tematikus túrában mutatjuk be a méréssel kapcsolatos részleteket.

18:40 Számítógép-hálózati fejlesztések a SZTAKI-ban 1971 és 1991 között

Előadó: Manno Sándor

Amikor az IBM már nem volt elég: a SZTAKI a vasfüggöny ellenére is befolyásolta a világ informatikai fejlesztéseit.