Hatalmas érdeklődés fogadta a SZTAKI rajzoló robotját a BrainBaron

A SZTAKI és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) is részt vett a BrainBar jövőkiállításon: a látogatók kipróbálhatták, milyen, amikor egy robot lerajzolja őket.

A SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium és az Informatikai Kutatólaboratórium által közösen, a MILAB keretei között fejlesztett, mesterséges intelligenciát (MI) használó rajzoló robotot is kipróbálhatták az érdeklődők a BrainBaron. A robot több lépésben készíti el a rajzot az ember arcáról: elsőként egy fénykép készül, amit MI alapú technikákkal vektorizál, azaz lefordítja a képet a robot által értelmezhető vonalakra. A következő lépésben egy sorrendtervező algoritmus segítségével megállapítja azt a sorrendet, amivel a leggyorsabban elkészíthető a rajz, így a lehető legtöbb látogatót tudja lerajzolni. A robotkar az elkészült vonalak mentén rajzolja meg az arcképet egy, a megfogójával felvett filctollal.

A rajzoló robotot hatalmas érdeklődés fogadta, sokan kérdeztek a robot működéséről; teljes iskolás osztályok kérték, hogy rajzolja le őket a robot, gyakran sorban állás alakult ki a robot előtt. A demonstráció elérte a célját: nagyon sok érdeklődőnek megmutattuk, milyen tág fogalom a mesterséges intelligencia, mennyi mindent csinálhatunk, amikor MI-ről beszélünk. Emellett, az érdeklődő szakembereknek megmutattuk, hogy ezek a technológiák (képfeldolgozás, sorrendtervezés és szenzoros robotika) hol lehetnek relevánsak az ő szakterületükön.