Felpörögtek a SZTAKI által vezetett MILAB kutatócsoporjai, új lendületett vett az MI-kutatás a BME-n

Megkezdték a munkát a SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) kutatócsoportjai. A MILAB-partner Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közleménye szerint az egyetem nyolc karából hat dolgozik MILAB-projekten.

Az egyetemen gépi látással, nyelvtechnológiával, egészségügyi alkalmazásokkal és kiberbiztonsággal is foglalkoznak. De egyéb kapcsolódó területeken is aktívak, partnerek a szintén SZTAKI által vezetett Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratóriumban (ARNL) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont által koordinált Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratóriumban.

„Egységes egyetemi stratégia mentén dolgozunk az MI-kutatásokon. Az MI Nemzeti Labor munkájában a nyolcból hat BME kar vesz részt. Szinte minden MI-ben érintett kutatási és alkalmazási területen aktívak a Műegyetem szakértői, foglalkozunk gépi látással, nyelvtechnológiával, egészségügyi alkalmazásokkal, szenzorokkal, okoseszközök hálózatokba való kapcsolásával és biztonság-technológiával is. Egyelőre az Unióban bejelentett MI-szabadalmak körülbelül kis hányada köthető Magyarországhoz, holott jelentős potenciál rejlik hazánkban, meggyőződésem, hogy a matematikai alapú, algoritmikus orientációjú kutatásokban például könnyen az élre tudnánk kerülni” - mondta Levendovszky János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Tudományos és Innovációs rektorhelyettese és a Műegyetem Mesterséges Intelligencia kutatásainak koordinátora.