Benedek Csaba, a SZTAKI kutatója mutatkozott be az MTA Bolyaisok című sorozatában

A Térinformatikai Számítások Kutatócsoport vezetője a gépi érzékelés minél pontosabbá tételén dolgozik. Benedek Csabát a Magyar Tudományos Akadémia weboldalán, a legkiválóbb Bolyai-ösztöndíjasokról szóló sorozatban mutatják be.

Benedek Csaba kutatócsoportja a Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium részeként működik. Az kutatók többek közt az érzékelőkkel felszerelt autókat térinformatikai rendszerek adataival kapcsolják össze, hogy valós idejű adatokhoz juttassák a jövő önjáró okosautóit. Ezzel nemcsak az utasok kapnak naprakész képet a jármű állapotáról, hanem a városfelügyeleti szervek adatbázisai is hatékonyabban frissülnek.

Ez a téma a SZTAKI által koordinált, 2020-ban indult Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium munkájához is szorosan kapcsolódik. A fejlesztés többek közt az NKFIH OTKA-projektjeinek támogatásával folyik.

„Ezeknek a kutatási projekteknek az elnyeréséhez mindenekelőtt kiforrott szakmai koncepcióra volt szükség, amelynek a kialakításához komoly segítséget nyújtott a Bolyai-ösztöndíj” – fogalmaz Benedek Csaba.

A teljes cikket ide kattintva lehet elolvasni.