Az Európai Űrkutatás és Technológia Központjában jártunk

Bokor József , Szabó Zoltán és Vanek Bálint  február 17-én és 18-án az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Űrkutatás és Technológia Központjában (ESTEC) rendezett konferencia keretében a fejlett modell alapú hibadiagnosztikai kutatásokról tartott előadást az űriparban érdekelt ipari partnerek és a témában kiemelkedő európai és Egyesült Államokbeli kutatók részvételével.

A hollandiai Noordwijk ban rendezett konferencia célja a Lineáris Változó- Paraméterű (LPV) rendszereken alapuló kutatási eredmények ipari hasznosításának elősegítése és a kutatók és ipari szereplők közötti párbeszéd elősegítése volt. A téma fontosságát mutatja, hogy a konferencia társ rendezői az ESA-n kívül a Francia Űrügynökség (CNES) és a Német Űrkutatási Központ (DLR).

Az LPV modellezési paradigmán alapuló szabályozástervezési módszerek komoly esélyekkel kecsegtetnek az űripari hasznosításban a tanúsítási folyamatok és az adaptálhatóság kapcsán. Azonban a rendezők is kifejtették, hogy az LPV hibadetektálási módszerek, melyek terén a SZTAKI kutatási eredményei világviszonylatban is magasan jegyzettek, komoly potenciált jelentenek az adaptív és rekonfigurálható irányítások elterjedésével, mely megbízhatóság növekedést és alacsonyabb hardver költségeket jelent.

A konferencián részt vett minden Európában, az űrkutatás szabályozáselméleti aspektusaiban érdekelt kutató (kb. 70 fő), illetve az USA-ból, a UC Berkeley , University of Minnesota , a Mathworks és a MUSYN képviselői is. Az ESA és az ipari szereplők kérésére az elméleti eredményeken kívül ezen algoritmusok implementációjának szoftverfejlesztési feladatait is részleteztük.

A látogatás olyan szempontból is kiemelkedő, hogy a közeljövőben várható ESA csatlakozásra való felkészülésben az országnak fontos áttekintenie a lehetséges kutatási és ipari kapacitásokat melyekkel részt tud venni a jövőben kiírandó programokban. A SZTAKI által javasolt hibadiagnosztikai módszerek alkalmazására az ESA és több ipari partner részéről is komoly érdeklődést tapasztaltunk.