Idén is Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban

Az elmúlt évek hagyományait követve, 2014-ben már mindenki tisztában van vele: ha szeptember, akkor  Kutatók Éjszakája  a SZTAKI-ban! A  Tempus Közalapítvány  által összefogott százegy változatos helyszín közül Intézetünk elsősorban a műszaki tudományok iránt érdeklődőket célozza érdekes tudomány-népszerűsítő előadásaival, demóival. Szeptember utolsó péntek éjszakája idén is a szenvedélyesen kíváncsiaké: végre kinyílnak a SZTAKI kapui, s az informatikusok kibújnak a számítógép mögül, hogy hétköznapi nyelven mutassák be a 21. század IT-vívmányait.

A Kutatók Éjszakája országos programsorozat keretében elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, egyetemista diákokat várjuk, hogy megváltoztassuk a kutatói életpályáról kialakult unalmas képet. Az érdeklődőknek alkalmuk lesz személyesen találkozni a magyar informatikai tudomány legjelentősebb alakjaival, kipróbálni eszközeiket, s megismerkedni munkásságukkal izgalmas előadások, tudományos-szórakoztató programok keretében. Az este folyamán  két helyszínen  várjuk vendégeinket, akik megtudhatják, kik állnak a sokszor látványos, ám valójában komoly felkészültséget és kreativitást igénylő ipari fejlesztések, akadémiai kutatások mögött.

Az 50 éves jubileumhoz kapcsolódó, egész estés program folyamatosan bővül: a legnépszerűbb tavalyi előadások mellé számos újdonsággal és meglepetéssel készülnek a szervezők, így 2014-ben már hét színes programmal várjuk vendégeinket. Az érdeklődők idén megismerhetik a legújabb sikertalálmányt, a halláskárosultakat segítő Tolmácskesztyű-projektet , de betekintést nyerhetnek a  3D Internet-alapú Kontrol és Kommunikációs Barlang unkban zajló munkába is.

Népszerű bemutatónkon a  LIDAR-lézerszkenner felületmodellező alkalmazása  csodálható meg újra, míg a Kende utcai épületben arra is fény derül, hogy mire jó a  Digitális Holografikus Mikroszkóp . 2014-ben a webfejlesztésre is kiemelt hangsúlyt fektetünk: sorra vesszük az ingyenes turisztikai alkalmazásban, a  Guide@handben rejlő lehetőségek et , s megmutatjuk, hogyan repül egy légijármű pilóta nélkül.  Akinek mindez nem volna elég, arra a találós kérdésre is választ kaphat az este folyamán, hogy „ Mi az? Digitális, virtuális, és mégis megfogható?

Az osztatlan tavalyi sikerre való tekintettel a létszámkorlátot is megemeltünk: idén több mint félezer látogatóra számítunk. Az esemény alatt régi számítástechnikai eszközökből, klasszikus gépekből, értékes relikviákból és retro masinákból álló kiállítással kedveskedünk az informatika hőskora iránt fogékonyaknak.

Kilenc részlegből verbuválódott, csaknem 40 fős stábunk szeretettel vár minden érdeklődőt  szeptember 26-án 17-23 óra között , de a limitált férőhelyekre való tekintettel  programjaink ezúttal is regisztráció kötelesek . A  részletes információkért  figyeljék honlapunkat és ne feledjék: ez nem az unalmas előadások estéje lesz, hiszen kézzelfoghatóvá tesszük a tudomány csodáit!