Médiamegjelenések

Amerikában olyan applikációt fejlesztettek, mely segít megtippelni, hogy van-e valamilyen pszichés problémája a kamaszkorú felhasználónak. Ennek apropóján Kornai András, intézetünk tudományos tanácsadója viselkedés- és beszédelemzésről, mesterséges intelligenciáról beszélt a Lánchíd Rádió Kalauz című műsorában.
Az Ipar 4.0 nehezen körülírható, tárgyiasítható fogalom, ám a használt technológiákkal járó előnyöket annál inkább könnyebb megfogalmazni. Az autopro.hu megkérdezte a magyar járműipar szereplőit, milyen pozitívumokat sorakoztatnának a fogalom mögé.

Klímaváltozás, gráfok és hálózatok számítási problémái, új ősgerinces-lelőhely: a Szigma – a holnap világa december 20-i adása.

Szegedi Viktor (MTA SZBK) az agykutatás fejlődéséről és arról, hogy miben különleges az agykérgünk, Molnár Gábor (SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék) az emberi agyban található szuperplasztikus szinapszisokról és az ingerületátvitelről, Monostori László (MTA SZTAKI) pedig a termelésinformatikai és termelésirányítási kiválósági központ létrehozásáról beszélt az InfoRádió tudományos-ismeretterjesztő műsorában.
Benczúr András, az Informatikai Kutatólaboratórium vezetője mesterséges intelligenciáról és a digitális adatok titkosításának világáról tartott előadást a Magyar Tudomány Ünnepén.
Kiemelkedő tudományszervezői, igazgatási, fenntartási, szolgáltatási vagy üzemeltetési munkájukért tizenöten vehettek át elismerést Török Ádámtól, az MTA főtitkárától. Nemcsak szakmailag, hanem emberileg is például szolgálhatnak mások számára ” – méltatta az MTA Székházában összegyűlt kitüntetetteket Török Ádám. A Magyar Tudományos Akadémia szolgálatában magas színvonalon végzett, kiemelkedő munkájáért Főtitkári Elismerésben részesült Feuer Éva is, az M
Reális elvárás, hogy néhány év múlva Budapest utcáin is egyre több önvezető autó legyen?

A Magyar Tudomány Ünnepének megnyitóján  a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége több kiemelkedő kutatót is díjazott, köztük Erdős Gábort és Schipp Ferencet.

Ízlésünket jól ismerő ajánlórendszerek, mindentudó okostelefonok, Google gépi fordítás, önvezető autók, a világ legjobb gojátékosait legyőző számítógépek – olyan technológiák, melyeket nemrég még a sci-fi világába soroltunk. A Magyar Tudomány Ünnepe keretei között megrendezésre kerülő előadásában Benczúr András a mesterséges intelligencia körül lebegő misztikus ködöt próbálja eloszlatni, megmutatva, hogy az int
Szeptember 4–6. között az Imeko nemzetközi tudományos szervezet Budapesten tartotta 59.
Megtartotta második plenáris ülését az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform 2016. október 11-én az MTA SZTAKI Kende utcai székházában. Erre az alkalomra elkészült a SZTAKI fejlesztésében a Platform honlapja is, amelyhez az INFO@HAND Ipar 4.0 nevű, offline elérhető okostelefonos alkalmazás is kapcsolódik.
1991. október 15-én hajnali 2 órakor „megszületett" Magyarország első .hu-ra végződő internetes címe, a sztaki.hu. Mára már több mint 700 000 .hu webcím van bejegyezve, és naponta átlagosan 350 új ilyen azonosítót vesznek nyilvántartásba. A haza internet elindulásáról és intézetünk meghatározó szerepéről számos médium beszámolt.
Az Ipar 4.0 vonzó lehetőségből egyre inkább lépéskényszerré válik.
Forradalmi változásoknak lehetünk tanúi a közlekedésben, az önmagukat irányító, hálózatba kapcsolt autók már kigördültek a sci-fik világából, az innovációs folyamatba pedig a magyar fejlesztők is igyekeznek bekapcsolódni. "... Bár az új típusú, hálózatba kapcsolt, önmagát irányító autók fejlesztésében a világ legnagyobb technológiai cégei és autógyártói járnak élen, akadnak magyar kezdeményezések is, amelyek révén bekapcsolódhatunk a fejlődésbe.
Életének 88. évében, 2016. szeptember 18-án családja körében elhunyt Prékopa András akadémikus. Személyében az operációkutatás és az alkalmazott matematika kiemelkedő képességű kutatóját és oktatóját, valamint kivételes tudományszervezői készségekkel rendelkező pályatársát veszítette el a magyar tudományos közösség . Prékopa András 1929. szeptember 11-én született Nyíregyházán. 1947-ben érettségizett a Kossuth Lajos Gimnáziumban, majd 1952-ben szerzett diplomát a Debreceni Egyetem matematika – fizika –ábrázoló geometria szakán.
Ahhoz, hogy a digitalizáció és az intelligens automatizáció a magyar ipart is gyökeresen átalakítsa, elsősorban a kis- és középvállalatoknál kell szemléletváltást és tudásnövekedést elérni.
Az Ipar 4.0 összetett, nehezen megfogható vagy tárgyiasítható fogalom: az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa szerint azonban olyan kifejezésekkel közelíthető, mint a nulla selejtes gyártás vagy az optimális gyártási- és munkafolyamatok az integrált anyag – és információáramlás menedzsmentjével.
Június 18-án a Kossuth Rádió Szombat regge l című műsorában  Paniti Imre , a  Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos munkatársa és az Európai Robotikai Hét nemzeti koordinátora beszélt a területről. A teljes beszélgetés meghallgatható
Vámos Tibor úgy változott az idővel, hogy elkerülte az elszürkülést, és az emlékek felidézése mellett ma is előremutató terveken töri a fejét. Kulturális programokra jár, filozofál, utazik. A genetikának és a szerencsének köszöni, hogy így élte meg e magas kort. Az azonban fontos, hogy az ember mindig tudja, mire képes, mint ahogy az is, mit nem szabad feladni. Például az írást.
Humánetológia, intelligens járművek, újrafogalmazott kérdések és tudományos válaszok a Monarchia Magyarországáról, tudomány és művészet kapcsolódási pontjai – a hétfői intézményi, valamint személyi kérdésekről döntő munkaközgyűlést követően kedden a kutatási témáké volt a főszerep az MTA 187.