Olyan ipari forradalom kezdődött, ami megrengeti a világot

A német példán jól látni, a robotok és adatok mindent eluralnak majd a jövőben. A termelés teljesen átalakul: szuper intelligens robotkarok rakják össze a terméket a pepecsmunkát végző munkások helyett, akiknek ezentúl legfeljebb karbantartani és programozni kell. A vállalkozások egyre okosabban gyárthatnak egyre kevesebb selejtet, miközben a világ kellemes fertályain a tudást felhalmozó kutatóintézetekkel működhetnek együtt. És ez már nagyon nem a jövő, elég csak bekukkantani egy-egy németországi üzem gyártósorára. A 24.hu munkatársai megtették és közben a hazai eredményekről - kiemelten intézetünk szerepéről is írtak.

"... Az Ipar 4.0 gyakorlati oldala is kézzelfogható, például a k+f szektorban. A berlini központú Fraunhofer Intézet egyetemekkel és magáncégekkel együttműködésben végez kutatásokat és fejlesztéseket az anyagoktól a mikroelektronikáig, de a szoftver- és appfejlesztés is fontos kutatási területük. Egyik legnagyobb vívmányuk az mp3 formátum kifejlesztése volt a kilencvenes évek legelején, de még mindig évi 700 új szabadalmat nyújtanak be. Rengeteg kisebb intézet tartozik hozzájuk Németországban, és globálisan is jelen vannak, Budapesten egy, az MTA-SZTAKI-val közös intézettel..."

Létezik magyar Ipar 4.0 is

"...4.0-s platform nálunk is létezik: 2016 májusában alakult meg az Ipar 4.0 – Nemzeti Technológiai Platform, amibe 40 hazai telephellyel rendelkező vállalkozás, kutatóintézet, szervezet és oktatási intézmény lépett be. A platform célja, hogy elsősorban a német mintát vegye át. A Monostori László akadémikus elnökölte szervezetnek többek között tagja az ELTE, a BME, a Continental, az Electrolux, az Ericsson, a Gépipari Tudományos Egyesület, az Ipari Parkok Egyesület, a Knorr-Bremse, a KÜRT Zrt. és Akadémia, a Magyar Kereskedelmi és lparkamara, az MTA, a Pest megyei önkormányzat, a Richter Gedeon, a Siemens és a T-Systems is (a teljes lista itt). A központ nem meglepő módon az MTA SZTAKI épülete..."

A teljes cikk itt olvasható.

sgs