Kibertechnikai szimulációs és -krízis gyakorlaton vettünk részt

Intézetünk Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztálya 2018. június 6-7 között, kétnapos, harminc országot érintő kibertechnikai krízisgyakorlaton vett részt, amit az ENISA szervezésében Athénból irányítottak. Az ENISA a Kiber Gyakorlati Platformon (CEP) keresztül koordinálta a szimulációt, amely a szimulált világ számára „virtuális univerzumot” (integrált környezetet) biztosított, beleértve az incidensekre vonatkozó adatokat, virtuális hírportálokat, a közösségi média csatornákat, vállalati weboldalakat és a biztonsággal foglalkozó blogokat is.

A kibertechnikai szimulációs gyakorlat kerettörténete a valós élet által inspirált technikai és nem technikai incidenseket tartalmazott, amelyek megoldásához hálózati, malware elemzés, forensic és sztegonográfiai képesség volt szükséges. Az incidens történetét úgy tervezték meg, hogy az a krízis minden lehetséges aspektusát elérje, így szervezeti, helyi, nemzeti és európai szintet is érintett.

Az idei szimuláció hátterét az adta, hogy egy radikális csoport átvette az irányítást a kritikus reptéri rendszerek felett. Ők már magukra vállalták a felelősséget az incidensért és a propaganda csatornáikat használják fel arra, hogy tetteikre felhívják a figyelmet, valamint arra, hogy minél többen kövessék őket.

Projektpartnerek

Hun-Cert, Gov-Cert, Internet Szolgáltatók Tanácsa

cyber