S-CUBE

 
European Network of Excellence in Software Services and Systems
2008. már. 1. – 2012. feb. 29.
 

Az S-Cube egy olyan integrált és multidiszciplináris kutatói közösséget akar kialakítani, amely Európát vezető helyzetbe hozza a szoftver-szolgáltatások forradalmában, így segítve a szolgáltatásalapú Internet alakulását, ami az eljövendő interaktív társadalmunk gerincét képezi.

A kutatói szakértelem és a kutatók közötti intenzív kollaboráció a szoftver-szolgáltatások területén a következő problémákra próbál megoldást találni:

  • A kutatás széttöredezése: A jelenlegi kutatási tevékenységek szét vannak szóródva, és mindegyik kutatói közösség (pl. grid, szoftvertervezés) főleg a saját technológiáira, mechanizmusaira, és metodológiájára koncentrál. Ennek eredményeképpen a felkínált megoldásokat nem befolyásolja a többi kapcsolódó szakterület.
  • Jövőbeli kihívások: Egy ilyen kihívás például olyan szolgáltatásalapú rendszerek építése, amik képesek önadaptációra miközben az elvárt szintű szolgáltatási minőséget is garantálni tudják. Az adaptációs képesség szükséges lehet a rendszer környezetének megváltozása, ill. előre látható vagy akár előre nem látható problémák miatt is.

Többek között a projekten belül kutatást végeztünk a többrétegű adaptációs mechanizmusok területén, melyek a szolgáltatás-alapú alkalmazásokban a megegyezett szolgáltatási szint (SLA) betartását segítik. Ehhez különböző rétegek adaptációs mechanizmusait tudják kombinálni, például az infrastruktúra rétegben az erőforrások módosítását (és ezáltal a szolgáltatás végrehajtásának gyorsítását), vagy a szolgáltatáskompozíció szintjén a hibás szolgáltatások lecserélését.

Egy másik kutatási témánk az SLA egyeztetési folyamat támogatása volt, ahol az egyeztetési környezet felállításához szükséges algoritmusokon dolgoztunk. Az egyeztetési brókerek segítik a folyamatot, melyben az egyeztetés során használandó protokollt és egyéb beállításokat kell kiválasztani oly módon, hogy az összes érintett fél részt tudjon venni az egyeztetés folyamatában.

Résztvevők

University of Duisburg-Essen, Germany
Tilburg University, Netherlands
City University London, U.K.
Consiglio Nazionale delle Ricerche, Italy
Center for Scientific and Technological Research, Italy
The French National Institute for Research in Computer Science and Control, France
Lero - The Irish Software Engineering Research Centre, Ireland
Politecnico di Milano, Italy
MTA SZTAKI - Computer and Automation Research Institute, Hungary
Vienna University of Technology, Austria
Université Claude Bernard Lyon, France
University of Crete, Greece
Universidad Politécnica de Madrid, Spain
University of Stuttgart, Germany
University of Hamburg,Germany
Vrije University Amsterdam, Netherlands

Részleg