EOSC-hub

 
Integrating and managing services for the European Open Science Cloud
2018. jan. 1. – 2020. dec. 31.
Külső azonosító
777536
 

Az EOSC-hub projekt létrehozza a jövőbeli Nyílt Tudományos Felhőjének (Open Science Cloud) integrációs és menedzsment rendszerét, amely az EGI Szövetség, az EUDAT CDI, az INDIGO-DataCloud és a főbb kutatási e-infrastruktúrák szolgáltatásainak, szoftverének és adatainak katalógusát nyújtja. Ez az integrációs és menedzsment rendszer (a Hub) a vezető európai egyesített e-infrastruktúrák folyamataira, szabályozására és eszközeire épül, hogy a szolgáltatások teljes életciklusát lefedje a tervezéstől a szállításig. A Hub összesíti a helyi, regionális és nemzeti e-infrastruktúrák szolgáltatásait Európában, Afrikában, Ázsiában, Kanadában és Dél-Amerikában.

A Hub ún. "egy-ablakos" kapcsolattartó pontként működik a kutatók és az innovátorok felé, hogy azok felfedezhessék, hozzáférhessenek és hasznosítsák a források széles spektrumát a fejlett adat-vezérelt kutatásokhoz. A virtuális hozzáférési mechanizmus révén több tudományos közösség és felhasználó érheti azokat a szolgáltatásokat, melyek új interdiszciplináris tudományos felfedezésekhez vezethetnek  a földrajzi határokon átnyúló együttműködéseken keresztül.

A projekt a szakemberek és a szolgáltatók körében is speciális képzések és kompetencia központok létrehozásával javítja a készségeket és a tudásszintet, hogy a felhasználókkal közös új megoldások jöhessenek létre. A magánszektorral való kapcsolattartás területén a projekt létrehoz egy közös digitális innovációs központot, amely ösztönzi az ipar / kkv-k, a szolgáltatók és a kutatók ökoszisztémáját az üzleti pilótok, a piaci bevezetés és a kereskedelmi fellendülést lehetővé tevő stratégiák támogatására.

Az EOSC-hub már meglévő technológián alapul (TRL 8), és foglalkozik az interoperabilitás szükségességével a nyílt szabványok és protokollok elfogadásának előmozdításával. A több mint 300 adatközpont világszerte és a 18 páneurópai infrastruktúrából álló e-infrastruktúrák mobilizálásával ez a projekt úttörő mérföldkő az európai nyílt tudomány felhőjének megvalósításában.

Résztvevők

STICHTING EGI (Coordinator)

+ 75 EU partners

 

Részleg